Какво е пулпит?

Пулпитът е възпаление на зъбната пулпа и се характеризира със силна, спонтанна и често нетърпима болка. Болката може и да е предизвикана  след дразнене на зъбния нерв с механични и термични фактори – топло, студено, сладко. Нормално зъбната пулпа е защитена от емайл и дентин. Най-често пулпитът се причинява вследствие на нелекуван кариес, при което се разрушават твърдите структури на зъба. Травма, термичен или химичен шок също могат да доведат до възпаление на зъбната пулпа.

Пулпитът може да е обратим, когато възпалението е леко и  пулпата може да се запази. При необратимия пулпит зъбният нерв не може да се възстанови и се налага провеждане на кореново лечение.

Редовните профилактични прегледи и навременното лечение на кариозните лезии са най-добрата превеKция на пулпита.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Какво е пулпит?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки