КАК ЗЪБНИТЕ ИМПЛАНТИ ОСТАВАТ НА МЯСТО?

Костта изисква честа стимулация, за да поддържа своята структура и плътност. Костта в челюстта обикновено получава най-голяма стимулация чрез натиска върху корена на зъба по време на дъвчене. Но когато зъбът вече не присъства, на подлежащата кост липсва стимулант и тя губи своята структура и плътност с течение на времето. Въпреки това, ако липсващият зъб бъде заменен със зъбен имплант, околната кост ще запази своята здравина и форма. Но как зъбният имплант остава на място? Отговорът е в естествения процес на сливане на костта.

Осеоинтеграция: Процесът на сливане

Зъбните импланти се произвеждат с жлебове, подобно на винта в железарския магазин. Първоначално тези жлебове помагат на имплантите да се вградят в костта, но това не е ключът към тяхната дългосрочна стабилност. Зъбните импланти обикновено са изработени от титан – метал, с който човешката кост е естествено свързана. След поставянето останалата зъбна кост бавно се свързва с титана, точно както се случва с корена на естествен зъб. Този процес на сливане е известен като „остеоинтеграция“. Този естествен процес изисква период от три до шест месеца с минимална стимулация на лечебния имплант. Резултатът е, че зъбният имплант става едно цяло с челюстната кост и функционира подобно на естествения зъб.

Могат ли имплантите да се разхлабят по време на лечебния процес?

Когато е правилно поставен и се грижите за него, много рядко се случва зъбен имплант да бъде отхвърлен по време на лечебния процес. Зъбните импланти като цяло имат 98% успеваемост за правилно сливане с костта. След като този процес узрее и ако се поддържа подходяща дентална хигиена, имплантът трябва да издържи цял живот.

Какво да избягвате по време на лечебния процес:

  1. Прилагане на твърде силен натиск върху импланта: 

Твърде силен, продължителен натиск върху заздравяващия имплант може да доведе до неговото изместване или разхлабване. Пациентите със зъбни импланти обикновено са най-уязвими към този натиск, когато дъвчат твърди храни по време на периода на оздравяване. Поради тази причина оралните хирурзи ще поставят пациентите си на диета с мека храна по време на лечебния процес. В случай на импланти на цялата уста, рискът е намален, тъй като всеки натиск, приложен върху протезните зъби, се разпределя през цялата протеза и между различните импланти. Единичните импланти са изложени на по-голям риск при дъвчене на твърди храни, тъй като силата на захапването на храната може потенциално да се приложи директно към един зъб. Много хирурзи обикновено не поставят корона върху единичен имплант, докато процесът на заздравяване не приключи, за да може имплантът да бъде необезпокояван от силата на дъвчене.

  1. Пушене: 

За да гарантирате успеха и дълготрайността на вашето имплантно лечение, се препоръчва да спрете да пушите.

Ами ако вече е изгубена много кост?

Ако зъбът е бил изваден или липсва в продължение на няколко месеца, подлежащата кост вероятно е започнала да се резорбира. Имплантът не може да бъде поставен в гнездо, което е претърпяло твърде голяма костна загуба.

За смяната на единичен зъб, подлежащата кост трябва първо да бъде възстановена чрез процес на присаждане на кост. Оралният хирург ще постави материал за присаждане на кост в гнездото и ще зашие надлежащите венци. Костната присадка ще има нужда от няколко месеца, за да заздравее, преди да може да бъде поставен имплантът.

За процедура в цяла уста не е необходимо присаждане на кост. Обикновено само четири до шест импланта трябва да бъдат поставени на всяка челюст, което означава, че хирургът се нуждае само от четири до шест джоба с достатъчно плътна кост, за да постави успешно пълна дъга от поддържани от импланти зъби. Долната челюст е достатъчно дебела, за да могат да се поставят импланти дори в случаи на напреднала костна загуба.  

В заключение, стига да поддържате подходяща хигиена, няма нужда да се тревожите за повреда на зъбния имплант. Нашите сертифицирани орални хирурзи са обучени да ви осигурят възможно най-доброто лечение с импланти, така че да имате зъби за цял живот. След вашия 6-месечен оздравителен период ще бъдете свободни да се наслаждавате на всички храни, които обичате, без да се притеснявате от проблеми, свързани с импланта.Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Как зъбните импланти остават на място?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки