Как да се грижим за здравето на зъбите на нашите деца

Добрата устна хигиена е от съществено значение за здравето на зъбите на нашите деца. Ето няколко важни съвета, които да следвате, за да ги подкрепите в грижата за техните зъби:

 

Започнете от рано: Почнете да грижите за устната хигиена на вашето дете още от първите му зъби. Почистете ги с мека четка за бебешки зъби или газов тампон. Когато излезнат млечните моляри, започнете да използвате детска зъбна паста със съдържание на флуорид.

 

Участвайте в процеса: Важно е да бъдете активен участник в устната хигиена на вашето дете, докато те са малки. Помагайте им при миенето на зъби и учете ги правилната техника. Нека видят, че грижата за зъбите е важна и забавна активност.

 

Почиствайте междузъбните пространства: Когато между зъбите се появят контакти, започнете да използвате нишка или междузъбна четка, за да почистите междузъбните пространства. Това помага да се предотврати образуването на кариеси и гингивит.

 

Избягвайте прекалено сладки и кисели храни: Ограничете консумацията на сладки и кисели храни и напитки в диетата на вашето дете. Тези продукти могат да предизвикат кариеси и да повредят зъбната емайлова повърхност.

 

 Редовни посещения при зъболекаря: Редовните посещения при зъболекаря са от съществено значение за поддържането на здравето на зъбите на вашето дете. Зъболекарят ще извърши преглед, почистване и ще даде необходимите съвети за грижа за зъбите.

 

Промотирайте здравословни навици: Научете децата да се хранят здравословно и да практикуват добри хигиенни навици. Поощрявайте ги да избягват навиците на смукане на пръст, дъвкане на пачка или използване на пипало след известна възраст.

 

Помнете, че вие сте пример за вашето дете. Показвайте им правилния начин за грижа за зъбите, като истински ги ангажирате и подкрепяте. Здравите зъби на вашето дете ще им помогнат да се усмихват с увереност и да имат добро здраве в цялата им животна пътека.  Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Как да се грижим за здравето на зъбите на нашите деца

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки