Ръководство за избор на правилната четка за зъби и паста за зъби

Правилният избор на четка за зъби и паста за зъби е от съществено значение за поддържането на оптималната устна хигиена и здраве на вашия устен кавитет. Ето няколко важни фактора, които трябва да вземете предвид:

 

Четка за зъби:

Меки влакна: Изберете четка с меки влакна, за да избегнете наранявания на венците и износване на зъбната емайлова повърхност.

Размер и форма: Четката трябва да е удобна за вас и да позволява достъп до всички зъби. Изберете размер и форма, които отговарят на вашите предпочитания и нужди.

Глава на четката: По-малката глава на четката може да бъде по-удобна за достъп до задните зъби и труднодостъпните области.

 

Паста за зъби:

Флуоридно съдържание: Изберете паста за зъби със съдържание на флуорид, който помага за заздравяване на зъбната емайлова повърхност и предотвратяване на кариеси.

Антибактериални свойства: Някои пасти за зъби имат антибактериални свойства, които помагат за борба с бактериите в устната кухина и предотвратяване на възпалителни заболявания.

Предпочитания за вкус и текстура: Изберете паста за зъби, която има приятен вкус и текстура, за да ви допада да я използвате редовно.

 

Защо е важно?

Ефективна почистване: Правилната четка за зъби и паста за зъби осигуряват ефективно почистване на зъбите и устната кухина, отстранявайки плака и хранителни остатъци.

Защита на емайла: Пастата за зъби с флуорид помага да се заздрави и предпази зъбната емайлова повърхност от разрушаване и образуване на кариеси.

Превенция на възпалителни заболявания: Редовното миене с правилна четка за зъби и паста помага да се предотвратят заболявания като гингивит и пародонтоза.

Не забравяйте да сменяте четката за зъби на всеки 3 до 4 месеца или когато забележите износване на влакната. Редовното миене на зъби с правилния инструментариум ще ви помогне да поддържате здрава и красива усмивка през целия живот.  Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Ръководство за избор на правилната четка за зъби и паста за зъби

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки