Лечение на Кисти

Същинската киста представлява патологична кухина, ограничена от съединително-тъканна капсула, подплатена с епителни клетки и изпълнена с течно или кремообразно съдържимо.

Видове кисти:

  • Радикуларни кисти – най-често произхождат от зъбен гранулом. Вследствие на инфекциозно дразнене се сформира кистозна кухина, изпълнена с течно съдържимо. Тези кисти се развиват и в двете челюсти, с по-висока честота във фронталната област.
  • Фоликуларни кисти – представляват одонтогенни кисти, свързани с развитието и растежа на зъбите. Те се развиват около непробили зъби. Най-често се срещат в областта на трети долночелюстни молари и горночелюстни кучешки зъби, които са със задържан пробив.
  • Резидуални кисти – те се развиват в обеззъбените участъци на челюстта. Причина за тях могат да бъдат недобре почистен гранулом или останали части от радикуларна киста след екстракция на зъб.

Лечение на кисти:

То може да бъде комбинирано консервативно-хирургично или само хирургично:

  • Екстирпация на киста с резекция на кореновия връх на зъба – метод на лечение при радикуларни кисти.
  • Екстирпация на киста с екстракция на причинния зъб – метод на лечение при радикуларни и фоликуларни кисти. Причинният зъб не може да бъде съхранен и едноетапно с екстирпацията на кистата. Оперативното лечение се извършва под местна анестезия.

Меките тъкани се възстановяват в рамките на 7–14 дни, а костта се възстановява напълно до шестия месец след операцията.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки