Често срещани причини за криви зъби

Винаги има един приятел или член на семейството с идеално прави зъби, който никога не е имал нужда от шини или Invisalign. Може да ви накара да се чудите как е възможно това и какво се крие зад собствените ви неправилно подредени зъби или челюст.

Генетични ли са кривите зъби? Защо някои хора имат криви зъби, докато други не? Може ли несъответствието да бъде предотвратено?

Вижте отговорите по-долу:

Могат ли да се предотвратят кривите зъби?

Няма начин да гарантираме, че ще имате прави зъби и няма да имате нужда от шини или Invisalign. Кривите зъби и неправилната захапка често имат генетичен компонент и ако това е така, не могат да бъдат предотвратени.

Въпреки това спирането на оралните навици като смучене на палеца и използването на биберон и търсенето на лечение за проблеми като изпъване на езика/поза и дишане през устата може да предотврати някои проблеми със захапката или поне да гарантира, че няма да продължат да се влошават.

Струпването може също да бъде намалено или, понякога, предотвратено, като се избере зъболекар за поддържане на зъбно пространство за млечен зъб, който е изгубен твърде рано, или чрез заместване на липсващ постоянен зъб. И накрая, носенето на предпазител за уста, когато спортувате или извършвате някаква дейност, която може да доведе до удар по лицето, е добра практика и ще запази зъбите ви в безопасност.

Как да поправим криви зъби

Говорихме за причините за кривите зъби, дали са проблем при децата и защо трябва да бъдат коригирани. Сега нека да разгледаме как да поправим криви зъби. 

Възможностите за лечение могат да включват:

Метални брекети 

Металните брекети са оригиналният начин за коригиране на изкривени зъби и те все още са наоколо днес, защото са ефективни. Съвременните метални брекети са по-малки и по-опростени от тези от миналото. Те са отлична възможност за лечение на деца, тийнейджъри и възрастни, включително тези с тежки ортодонтски проблеми. 

Прозрачни брекети 

Прозрачните брекети или керамичните брекети работят по същия начин като металните брекети. Скобите обаче са изработени от издръжлив керамичен материал, който се слива с вашата усмивка. Те са много по-малко забележими от техните метални версии. Много от нашите възрастни пациенти с брекети предпочитат прозрачни брекети.

Invisalign 

Ако се чудите как да поправите криви зъби без скоби, Invisalign може да бъде решението. Системата от ясни, подвижни алайнери е удобна опция за лечение. 

Докато сменяте различните комплекти алайнери, усмивката ви постепенно ще придобие форма. Алайнерите са практически невидими и тъй като могат да се свалят, няма ограничения за храна и устната хигиена е проста. 

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Често срещани причини за криви зъби

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки