Отразяват ли се брекетите на качеството ви на живот?

За повечето хора положителните резултати от ортодонтията далеч надхвърлят всички опасения за качеството на живот, които може да имат. За други обаче е трудно решение да се ангажират с брекети поради редица причини.

Без значение дали причините ви да имате брекети са чисто естетически или основно свързани със здравето, възможно е да имате съмнения. Това е нормална реакция. Може също така да проучите опциите за прозрачни алайнери, въпреки че те имат някои ограничения, които могат да бъдат преодолени с комбинации от прозрачни алайнери с брекети.

Брекетите не са подходящи за всеки

По-голямата част от населението може да носи брекети без странични ефекти, но по-малък процент от хората няма да се справят добре поради различни причини, както физически, така и психологически.

Потенциален дискомфорт от носенето на брекети

Не всеки има еднаква толерантност към болка и дискомфорт. Скобите рядко са болезнени, така че повечето хора могат да се справят. Промяната към диета с мека храна в дните след приспособяването и корекциите е достатъчна за повечето хора, докато други може да имат полза от приемането на леко болкоуспокояващо.

Естетичност

Повечето пациенти оценяват, че носенето на брекети ще им осигури десетилетия добре изглеждащи здрави зъби.

Брекетите са толкова често срещани сред широка част от населението, че поставянето им не е проблем за повечето пациенти. Някои може да се почувстват притеснени, когато видят приятели и семейство за първи път след поставяне им. Важно е пациентите да помнят, че другите скоро свикват да ги виждат с брекети и след известно време дори не ги забелязват.

В екстремни случаи, когато някой е толкова загрижен за външния си вид, че ще се чувства тъжен или депресиран през по-голямата част от лечението, брекетите може да не са подходящи. Психичното здраве и психологическото благополучие на младия човек трябва да бъдат взети под внимание.

Обмисляте ли ортодонтско лечение като възрастен?

Получете усмивката, която винаги сте искали с нашето иновативно ортодонтско лечение за възрастни! Подобрете усмивката си и запишете час!

Бъди информиран

Ако имате съмнения относно това дали ще се справите с брекетите, разберете колкото е възможно повече, преди да вземете решение. Може да помислите за други опции като прозрачни алайнери или дори комбинация от алайнери, последвани от кратък период на носете на брекети. Струва си да отделите време, тъй като решението ви ще има  дългосрочно въздействие върху живота ви.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Отразяват ли се брекетите на качеството ви на живот?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки