Ортодонтски проблеми при възрастни: Има ли възможност за корекция?

Ортодонтските проблеми са нещо, което обикновено асоциираме с децата и тийнейджърите. Много възрастни също се сблъскват със състояния като разместване на зъбите, неправилна захапка и други ортодонтски проблеми. Но може ли нещо да се направи в тази по-късна възраст? Има ли възможност за корекция? В тази статия ще проучим възможностите за ортодонтско лечение при възрастни.

Ортодонтски проблеми при възрастни – защо възникват?

Макар да се изглежда, че ортодонтските проблеми при възрастни не са толкова разпространени, те могат да се появят по няколко причини:

  • Неправилна подръжка след лечение: Ако сте имали ортодонтско лечение като млади, но не сте поддържали резултатите си с ретейнери и редовни посещения при ортодонта, зъбите ви могат да се разместят отново.
  • Генетика: Някои ортодонтски проблеми, като например неправилната захапка, могат да бъдат свързани с генетични фактори.
  • Заболявания и травми: Заболяванията и травмите могат да предизвикат изменения в структурата на устата и зъбите, които да доведат до ортодонтски проблеми.

 

Има ви възможност за корекция при възрастни?

Да, има възможност за корекция на ортодонтските проблеми дори при възрастни. И въпреки че лечението може да изисква повече време и търпение в сравнение с децата, то често е успешно. Ето няколко методи за ортодонтско лечение при възрастни:

  • Invisalign: Това е система за корекция на зъбите с помощта на прозрачни, изваждаеми ретейнери. Тази опция е особено популярна сред възрастните, тъй като е дискретна и удобна.
  • Керамични брекети: Керамичните брекети са почти невидими и предоставят ефективно лечение за различни ортодонтски проблеми.
  • Лингвални брекети: Това са брекети, поставени от вътрешната страна на зъбите, които са скрити от погледа и са подходящи за възрастните, които желаят дискретно лечение.
  • Ортодонтска хирургия: За някои сложни ортодонтски проблеми, като неправилната захапка, може да се наложи ортодонтска хирургия. Тази процедура може да се извърши и при възрастни.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Ортодонтски проблеми при възрастни: Има ли възможност за корекция?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки