Какво е кръстосана (обратна) захапка и как се коригира?

Обикновено горните ви зъби се припокриват от външната страна на долните зъби, когато затворите челюстите си. Когато имате обратна захапка обаче, един или повече от горните ви зъби захапват вътре в долните. Обратната захапка може да включва няколко зъба или един зъб и може да се появи в предната част на устата, задната част на устата или и двете. Има два основни вида обратни захапки:

Предна кръстосана захапка: 

Предна кръстосана захапка е, когато един или повече предни горни зъби се намират вътре в предните долни зъби.

Задна кръстосана захапка: 

Задна кръстосана захапка или задна кръстосана захапка е, когато един или повече от горните зъби отзад или отстрани на устата се намират вътре в долните зъби. Задна кръстосана захапка може да се развие от едната страна на устата или, понякога, от двете страни.

Как да коригирате кръстосана захапка

Invisalign

Може ли Invisalign да коригира кръстосана захапка? Да, Invisalign може да коригира кръстосана захапка в определени случаи. Ако имате предна кръстосана захапка или кръстосана захапка с един зъб, Invisalign ще бъде супер ефективен. За някои пациенти със задна кръстосана захапка шините са по-добрият вариант.

Ако се използват прозрачни алайнери, може да се наложи да сдвоим вашите алайнери с приставки Invisalign. Тези бутони с цвета на зъбите са залепени за вашите зъби и действат почти като кормило, което вашите алайнери да отблъснат, за да постигнат по-сложни движения на зъбите. Може да са необходими и гумени ленти Invisalign. Гумените ленти осигуряват свързващата сила, необходима за подобряване на вашата захапка или начина, по който вашите горни и долни зъби се срещат.

Брекети

Можем да коригираме кръстосана захапка с метални брекети или прозрачни брекети. Всъщност някои видове кръстосана захапка реагират по-добре на шини, обикновено заедно с гумени ленти, отколкото на Invisalign. Дали ще използваме шини самостоятелно или в комбинация с други лечения и уреди ще зависи от вида на вашата кръстосана захапка и дали е скелетна или е свързана с позицията на вашите зъби.

Помощни средства и ортодонтски апарати

Когато лекуваме задна кръстосана захапка със скоби или Invisalign, може да се нуждаем от помощ от помощни средства като гумени ленти и/или приставки Invisalign. При подрастващи  пациенти  и тийнейджъри, понякога съчетаваме скоби или Invisalign Teen с ортодонтски апарат, за да разширим челюстта в същото време, когато изправяме зъбите.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Какво е кръстосана (обратна) захапка и как се коригира?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки