Брекетите правят повече от просто изправяне на зъбите

Когато чуете думата „брекети“, вероятно се сещате за лечение, което ще изправи зъбите. Въпреки че това е абсолютно вярно, ортодонтското лечение с брекети осигурява и други важни предимства, които често се пренебрегват.

Правилно подредените зъби могат да помогнат за подобряване на външния вид и да повишат самочувствието на пациента, но знаете ли, че неправилно подредените зъби, които не са коригирани, могат да причинят по-големи проблеми с течение на времето? Зъбите, които са подредени правилно, имат намален риск от бъдещи проблеми и са по-лесни за поддържане с вашите рутинни процедури за устна хигиена като четкане и почистване с конец.

Ето някои от некозметичните предимства, които осигуряват брекетите:

 

  • Брекетите подобряват навиците за ежедневна орална хигиена
  • Когато зъбите ви са изправени, е по-лесно да ги почиствате, защото четката и конецът ви за зъби могат да достигнат по-добре до всички повърхности. Когато зъбите са натъпкани и се припокриват, често има зони, които не могат да се поддържат с ежедневни хигиенни навици.

 

Брекетите подобряват дългосрочното орално здраве

Тъй като правите зъби улесняват четкането и почистването с конец, те са по-малко склонни към прекомерно натрупване на зъбен камък. Прекомерното натрупване с течение на времето може да доведе до заболяване на венците, известно като пародонтит, и да доведе до загуба на кост около зъбите, вероятно дори до загуба на зъби в напреднал стадий на заболяването. Зъбите, които са правилно разположени и подравнени, ще ви помогнат да запазите цялата си уста по-здрава.

 

Брекетите коригират неправилни захапки

Коригирането на неправилно балансирана захапка е една от най-въздействащите функции на брекетите. Правилното подравняване на надхапка, подзахапка, кръстосана захапка и т.н. може да помогне за предотвратяване на бъдещи проблеми като прекомерно износване на повърхностите на зъбите, а в екстремни случаи може да предотврати загубата на зъби.

 

Макар и по-рядко, изправянето на зъбите и подобряването на захапката на пациента с ортодонтско лечение може да помогне да се подготви почвата за по-добри резултати при други процедури, като например протезна работа, включваща корони, фасети, мостове или импланти.

 

Говорете с вашия зъболекар за това как ортодонтското лечение може да помогне за подобряване на цялостното здраве на вашата уста.
Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Брекетите правят повече от просто изправяне на зъбите

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки