Брекети и орална хигиена

 

Когато имате брекети, устната хигиена е по-важна от всякога. Скобите и гумените ленти са идеални скривалища за остатъци от храна и плака, които могат да доведат до кариери и оцветяване на зъбите, ако не бъдат отстранени правилно.

 

При посещение при ортодонта за рутинно почистване, той ще премахне гумените ленти и жици, след което почиства зъбите, за да премахне натрупването на плака, като се концентрира върху области около брекетите, където натрупването често е по-разпространено. Също така ще предостави съвети за правилна грижа за. Ако имате брекети, прочетете нататък, за да научите правилната грижа за тях и как да поддържате зъбите си чисти!

 

Колко често трябва да миете зъбите си с брекети?

 

Колко често трябва да миете зъбите си, когато имате брекети, зависи от това колко често ядете през деня. Препоръчваме четкане след всяко хранене, но поне три пъти на ден. Ако това не е възможно, изплакнете устата си с вода, за да отмиете по-големите хранителни частици.

 

Наличието на скоби и жици по зъбите ви прави малко по-трудно миенето и също така отнема повече време. Обикновено казваме на пациентите си да миенето четкането си до три минути вместо обичайните две, тъй като отнема повече време и усилия, за да заобиколят всички скоби. Важно е да не натискате твърде силно, когато миете с четка, за да предпазите брекетите, но и да избегнете увреждане на венците.

 

Какво трябва да използвате при миенето с четка и употреба на конец?

 

Ето няколко препоръки, които да използвате за четкане и почистване на скоби. Просто не забравяйте да намерите четка и конец за зъби, които работят най-добре за вас и които ще можете да използвате всеки ден.

 

Четкане

 

Допълнително меката четка за зъби ще улесни миенето. Завъртете я под ъгъл и отидете право надолу и след това също под ъгъл отдолу. Опитайте да направите кръгове около скобите, за да премахнете храната и плаката, които се крият под тях.

 

Ако имате проблеми с отстраняването на всички замърсявания около брекетите си, опитайте с воден конец. Това може да помогне за изплакване на труднодостъпните места.

 

Интерпроксималната четка (или прокси четка) е чудесен инструмент за бързо почистване, ако нямате време за четкане и почистване с конец след хранене. Има заострена четка в единия край, за да се плъзга под проводниците и да премахва плаката, така че да не се вгражда върху зъбите ви и около брекетите. Просто бъдете внимателни, докато го използвате, за да не разхлабите скобите.Що се отнася до типа паста за зъби, която да използвате, винаги избирайте такава, която съдържа флуор, за да помогне за укрепване на емайла и да защити зъбите ви. Освен това е най-добре да стоите далеч от избелваща паста за зъби, за да избегнете създаването на различни нюанси върху зъбите си, които стават видими, когато се свалят брекетите.Не забравяйте за водата за уста!

 

Веднъж на ден не забравяйте да използвате вода за уста за укрепване на зъбите и защита на емайла. Прочетете активните съставки, за да изберете вода за уста с флуор, но без алкохол. Алкохолът може да изсуши устата ви, да намали притока на слюнка и да причини лош дъх и дори кариеси.

 

Как да се грижим за брекетите?

 

За да поддържате брекетите си в най-добра форма, следвайте правилата за храни, които да избягвате с брекети. Колкото повече чупите брекетите, толкова по-дълго ще отнеме лечението. Ако все пак ги счупите, незабавно се обадете на вашия ортодонт, за да ги оправи, така че зъбите да не започнат да се движат и да отменят напредъка, който вече сте постигнали.

 

Като цяло, една добра рутина за хигиена на устната кухина с подходящи инструменти и грижи ще помогне на лечението с брекети да протече по-гладко. Попитайте вашия ортодонт или хигиенист за съвети за хигиена на устната кухина при следващата ви среща!

 

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Брекети и орална хигиена

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки