Брекети

Красивите и прави зъби и хармоничната усмивка влияят както върху самочувствието, така и върху оралното здраве.

Ортодонтското лечение e не само изправяне на кривостоящи зъби. Поставянето на апарати с фиксирана техника дава възможност за корекция в подреждането на зъбите, оптимизиране на захапката и балансиране на дъвкателния апарат.

След пробива на всички постоянни зъби завършва и основното развитие на челюстите. Оттук нататък по-трудно може да се влияе върху нарастването на челюстите, а се работи основно върху положението на зъбите. През този период лечението се провежда с брекети като това с индивидуални брекети е най-подходящ избор, тъй като се планира със специален ортодонтски софтуер. За всеки зъб се избира брекет, съобразен с ротацията, наклона му и биомеханиката, която е предвидена в плана на лечение. Дъгите също са индивидуални и са съобразени с естествената  форма на зъбната дъга. Лечението с индивидуални брекети води до много по-предвидими резултати и в по-кратки срокове.

Металните брекети са най-популярната и традиционна система при извършване на ортодонтско лечение. Брекетите са фиксирани за зъбите посредством метална дъга и гумени ластичета.

Керамичните брекети са алтернатива на металните. Предпочитани са, защото осигуряват по-висока естетика по време на лечението, т.к. керамиката, от която са изработени, се слива с цвета на зъба .

Ортодонтското лечение протича по следния начин:

  • Взимане на индивидуален отпечатък, панорамна рентгенова снимка и телерентгенография. Тези снимки дават необходимата информация за разположението на зъбите.
  • Въз основа на тази информация се пристъпва към изготвянето на ортодонтски анализ. Анализът дава информация за възможностите за лечение, най-подходящата система брекети, която ще се използва, както и приблизителното време, за което лечението ще се проведе.
  • След обсъждане на резултатите от анализа с пациента, се пристъпва към началото на лечението.
  • След свалянето на брекетите се правят нови рентгенови снимки, за да се проследи резултата от лечението. Необходимо е поставянето на ритейнер, който да задържи зъбите в новата позиция. Фиксираният ритейнер се поставя на вътрешната страна на зъбите и е незабележим.

Ортоднтски ластици се използват при лечение с брекети на:

  • Дистална захапка: При този проблем долната челюст е изостанала и с помощта на ластици се премества в желаната позиция спрямо горната челюст.
  • Обратна захапка: При този проблем най-често долната челюст е преразвита и долните предни зъби захапват пред горните. С ластиците се цели коригиране на съотношенията между двете челюсти.
  • Отворена захапка: При този проблем най-често има разстояние между предните горни и долни зъби и контакт при задните. С ластиците се цели придвижването на предните зъби, до контакт помежду им.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки