Вреден ли е флуоридът?

От години се води дебат дали флуоридът е безопасен или полезен за хората, особено за децата. В действителност флуоридът е евтин начин за намаляване на кариеса заболяване, което засяга хора от всички възрасти.

 

Всеки е податлив на кариес, независимо от възрастта, а флуоридът се смята за едно от 10-те най-големи постижения на общественото здраве през 20-ти век и осигурява важна полза за поддържане на зъбите здрави .

 

Какви са различните видове флуорид?

 

Има два вида флуорид:

 

Системният флуор идва от храни и напитки и действа вътрешно. С течение на времето флуоридът в храните и напитките, които консумирате, става компонент на слюнката ви. Богатата на флуорид слюнка помага за намаляване на киселинността на вашите зъби и по този начин намалява кариеса.

 

Локалният флуорид се предлага под формата на гелове, пяна и паста за зъби. Тези продукти се нанасят директно върху зъбите, където флуоридът нарушава киселинността на зъбите ви, за да намали кариеса.

И двата вида флуорид помагат за намаляване на гниенето, но заедно имат най-голямо положително въздействие. Във ваш интерес е да пиете флуорирана вода, както и да използвате паста за зъби с флуорид два пъти на ден.

 

Противно на общоприетото схващане, флуорираната вода не представлява опасност за общественото здраве. Всъщност проучванията показват, че флуорирането на водата продължава да е ефективно за намаляване на кариеса с поне 25%. Ако водата във вашия град не е флуорирана, можете да помолите вашия лекар за хранителна добавка, която да ви осигури флуоридната полза, която липсва на градската вода.

 

Безопасен ли е флуоридът за деца?

 

Когато се използва правилно, флуоридът е абсолютно безопасен за децата! Системният флуорид или флуоридът в храната или напитките осигурява важна полза за кърмачетата, тъй като действа системно преди зъбите да са в устната кухина. Флуоридът помага за укрепване на емайла по време на формирането на зъбите, така че те да са още по-здрави, когато поникнат.

 

Всички знаем, че храните с високо съдържание на захар не са полезни за зъбите. Но дори и храните да нямат добавена захар, те най-вероятно имат естествена захар в тях, а флуоридът помага да се буферират произвеждащите киселина захари в ежедневните храни и напитки, които вашите деца консумират.

 

Кога децата трябва да започнат да използват паста за зъби с флуор?

Веднага щом видите зъби в устата на вашето дете, трябва да започнете да миете зъбите му с паста за зъби с флуор. Големи количества флуорид могат да бъдат токсични както за деца, така и за възрастни, така че не забравяйте да научите детето си как да изплаква устата си, когато приключи с четкането. Важно е да използвате паста за зъби, която се препоръчва от Американската дентална асоциация (ADA), и да се уверите, че количеството на използваната паста за зъби е подходящо (повече за това по-долу).

 

Ако детето ви има брекети, уверете се, че четка старателно около брекетите. Изплакването с флуорид,  може да бъде допълнителна полза за гарантиране, че храната и плаката са отстранени около скобите.

 

Колко паста за зъби с флуор трябва да давам на детето си?

За деца под 3-годишна възраст използвайте намазка с размер на ориз от паста за зъби с флуор, а за деца на възраст от 3 до 6 години използвайте количество с размер на грахово зърно. Винаги трябва да наблюдавате детето си, за да сте сигурни, че не използва твърде много паста за зъби и да сте сигурни, че няма да я погълне.

 

Много хора имат негативно мнение относно употребата на флуорид, особено при деца. Въпреки това, когато се използва правилно, флуоридът е изключително полезен за подпомагане на децата да имат по-здрава уста.

 

Флуоридът е чудесен инструмент, който използваме ежедневно, за да помогне за укрепване на зъбите и намаляване на кариеса. Флуорната паста за зъби помага за предотвратяване на кариеса, а флуоридното изплакване помага за намаляване и в някои случаи дори забавя скоростта на гниене на зъбите.

 

Ако детето има кариес, флуорът помага за възстановяване и укрепване на зъбите. Дори и детето да няма кариес, флуоридът ще му помогне да го запази по този начин. Използването на комбинация от паста за зъби с флуорид и изплакване с флуор е най-добрият начин да предпазите детето си от кариес.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Вреден ли е флуоридът?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки