Ролята на слюнката за вашето дентално здраве

Ролята на слюнката за вашето дентално здраве

 

Слюнката е един от най-пренебрегваните фактори за вашето орално и цялостно здраве. Нормалната секреция на слюнка също е жизненоважна за здрава уста без кариеси и за правилното храносмилане.

Нека обсъдим функциите на слюнката, ползите от здравата слюнка и какво да правите, ако произвеждате твърде много или твърде малко.

Какво е слюнка?

Слюнката е извънклетъчна течност, произвеждана от слюнчените жлези в устата. Слюнката носи важни ензими, които разграждат хранителните частици, което е първият етап от процеса на храносмилане. Освен това доставя минерали и други хранителни вещества на вашите зъби, които зъбите използват за реминерализиране.

От какво се състои слюнката? 

Слюнката се състои от:

 • Вода (95% от състава на слюнката)
 • Електролити (натрий, калий, калций, магнезий, бикарбонат и фосфати)
 • слуз
 • Ензими
 • Имуноглобулини (IgA и др.)
 • протеини
 • Секреторни муцини, лактоферин, лизозим, пероксидаза и други антибактериални съединения
 • Азотни съединения (урея, амоняк и други)

Здравата слюнка е леко кисела, варираща от около 6-7 pH. Това позволява на слюнката да върши работата си за разграждане на храната и защита на устата от натрупване на бактерии.

Вискозитетът (дебелината и потокът) на вашата слюнка се променя в зависимост от активността на симпатиковата и парасимпатиковата нервна система. Това означава, че когато влезете в режим „борба, бягство или замразяване“, консистенцията на слюнката ви се променя.

Функции на слюнката

 1. Почистване на остатъците от храна

Слюнката почиства остатъците от храна в устата. Когато имате добър поток на слюнка, е по-малко вероятно частиците храна да се събират и ферментират върху зъбите ви или други области на устната ви кухина.

 1. Дегустация

Молекулите в храната, които имат различен вкус, трябва първо да бъдат разтворени или направени по-разтворими (разтворими), преди да можете действително да опитате храната си.

Вашата слюнка взаимодейства с вкусовите рецептори, за да разкрие вкусовете, предлагани от различните храни.

 1. Начало на храносмилателния процес

Дъвченето и преглъщането започват храносмилането, но те биха били безполезни без слюнка.

Докато дъвчете, слюнката в устата ви свързва хранителните частици заедно в „болус“, хлъзгава субстанция, която лесно навлиза в хранопровода. Ензимът амилаза разгражда хранителните частици до по-прости съединения, което е първата стъпка към смилането на храната.

Съединенията в слюнката също така предпазват гърлото и хранопровода от това, което иначе би раздразнило или увредило чувствителната им тъкан.

 1. Подпомагане на оралния микробиом

Вашата слюнка е ключов фактор за правилния баланс между добри и лоши микроби в устата ви.

Макромолекулните протеини и муцините в слюнката разрушават, събират (агрегират) и/или се придържат към определени видове орални бактерии. Муцините, по-специално, могат да спрат бактериите да се прикрепят към повърхностите в устата ви и да попречат на тези бактерии (или гъбички) да се колонизират в определена област.

Тези функции спомагат за поддържането на оралния микробиом и предотвратяват превземането на устата от патогени (причиняващи кариес или „кариесогенни“ бактерии).

 1. Овлажняване на оралния епитал

Слюнката е серомукозно покритие, което означава, че създава бариера в устата ви между устната лигавица и всичко, което влиза в устата ви. Една от най-важните функции на слюнката е смазването на тези повърхности.

Като смазва устата ви, слюнката предотвратява дразненето на езика, венците, бузите, дъното на устата и небцето ви.

Смазването със слюнка предпазва от:spi

 • Протеолитични и хидролитични ензими в плаката (които могат да разрушат зъбния емайл и да доведат до ерозия на емайла и кариес)
 • Канцерогени от тютюнопушене и други химикали, които вдишвате
 • Сухота в устата поради дишане през устата
 • Слюнката също ви позволява да говорите чрез смазване на устната лигавица.
Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Ролята на слюнката за вашето дентално здраве

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки