Факти за сухата уста

За мнозина сухота в устата се усеща много рядко. Най-вероятно причинено от дехидратация или просто спане с отворена уста.

За съжаление, за други сухотата в устата е хроничен проблем, който може да има тревожно въздействие върху ежедневието. В допълнение към физическите странични ефекти, това може да накара хората да се чувстват много по-малко уверени в социални ситуации, до точката, в която храненето и говоренето на обществени места стават разстройващи.

Текущите изследвания изчисляват, че около един на всеки четирима възрастни страда от заболяването и този брой нараства до 40% при хората над 55 години. Това прави сухотата в устата един от най-честите орални здравословни проблеми.

За да ви помогнем да разберете повече за сухотата в устата, ето някои факти за състоянието и нашите най-добри съвети за справянето му.

Топ 10 факта за сухота в устата:

Сухота в устата или „ксеростомия“ е състояние, което засяга потока на слюнката, което води до усещане за сухота в устата.

Устата ви се нуждае от слюнка, за да може да работи правилно. Слюнката поддържа устата ви влажна и помага за разграждането на храната ви и ви помага да преглъщате. Действа и като почистващо средство, неутрализирайки киселините в плаката. Бори се с кариеса и помага да поддържате зъбите си чисти.

Наличието на по-малко слюнка също може да повлияе на вкуса на храната и да затрудни яденето на по-сухи храни. Понякога това може да повлияе на речта ви и прави хората по-вероятно да имат лош дъх.

Сухотата в устата обикновено е по-лоша през нощта, когато устата произвежда по-малко слюнка, отколкото през деня.

Сухотата в устата може да причини възпаление на устата и има по-висок риск от кариес и заболяване на венците.

Може да бъде причинено от напреднала възраст или доста често е страничен ефект от лекарства – особено таблетки за сърце, кръвно налягане и депресия. Вашият лекар, фармацевт или зъболекарски екип трябва да може да ви каже дали вашето лекарство може да причини проблеми.

В някои случаи сухотата в устата може да бъде пряк резултат от медицинско състояние (например диабет, лупус, синдром на Sjogren и запушени слюнчени жлези).

Жените са по-склонни да страдат от хронична сухота в устата, отколкото мъжете (27 процента в сравнение с 21 процента).

Проучванията показват, че тези, които страдат от хронична сухота в устата, също имат по-висок риск от психични заболявания и социална тревожност.

В момента няма начин за реално предотвратяване на проблема, въпреки че има продукти за облекчаване на симптомите.

Топ пет съвета:

Важно е да използвате паста за зъби с флуорид, съдържаща поне 1350 до 1500ppm (части на милион) флуорид. Имайте предвид, че някои продукти съдържат натриев лаурил сулфат (SLS) и някои хора със сухота в устата смятат, че това може да раздразни устата и да влоши състоянието.

Има редица продукти, предназначени да помогнат на устата ви да остане влажна и комфортна. Обикновено това са гелове или спрейове. Някои имат допълнителни съставки, които могат да помогнат за предотвратяване на проблеми със зъбите и венците. Има и специални продукти, които да ви помогнат с ежедневната орална хигиена (например пасти за зъби и води за изплакване на устата).

Дъвченето на дъвка без захар може да помогне за облекчаване на сухотата в устата, тъй като насърчава устата ви да произвежда слюнка. Вашият стоматологичен екип може да препоръча продукти като изплаквания, гелове, пасти и таблетки за смучене, които можете да получите от фармацевта.

Някои хора смятат, че пиенето на вода или смученето на сладкиши без захар помага в краткосрочен план. Много е важно да използвате продукти без захар, тъй като сухотата в устата може да доведе до поява на кариес.Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Факти за сухата уста

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки