Електрическите четки за зъби – наистина ли са по-добри?

Често получаваме въпроси от нашите пациенти относно електрическите четки за зъби в сравнение с обикновените четки за зъби. 

„Кое е по-добре, електрическа или ръчна четка за зъби?“

Електрически четки за зъби сравнение с обикновените 

Всеки избор има плюсове и минуси и в крайна сметка решението се свежда до лични предпочитания и нужди.

Електрическата четка за зъби служи като предимство за тези с ограничена ръчна сръчност, тъй като електрическата четка за зъби извършва почистването вместо вас.

С ръчна четка за зъби трябва да завършите почистването сами, като премествате четката от зъб на зъб, което е повече работа в сравнение с електрическата четка за зъби.

Електрическата четка за зъби има няколко вградени функции, много от които идват с таймери, така че да знаете точно колко време сте четкали. Други имат сензори за налягане, които ви дават да разберете колко усилено сте четкали.

Цената на ръчните и електрическите четки за зъби варира значително, като ръчните четки за зъби са много по-евтини. Електрическите четки за зъби имат висока цена и изискват зареждане, смяна на батерията и смяна на главата.

Ефективност на електрическите четки за зъби

Вероятно ще получите повече плака от труднодостъпните места с електрически четки за зъби, което е резултат от осцилиращото движение. Въпреки това, с правилната техника, ръчните четки за зъби могат да бъдат също толкова ефективни.

Електрическите четки за зъби не са заместител на конеца за зъби; въпреки способността им да премахват повече плака, все още е важно да миете зъбите си два пъти на ден и да използвате конец всеки ден. И двете четки за зъби могат да бъдат еднакво ефективни, ако използвате правилната техника и четкате за правилното време.

Ако имате допълнителни въпроси относно електрическите четки за зъби спрямо ръчните четки за зъби, нашият екип ще се радва да отговори на всички тях! 

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Електрическите четки за зъби – наистина ли са по-добри?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки