5 често срещани стоматологични въпроса, които чуваме

Ако някога сте се чудили какъв тип паста за зъби да използвате или защо ви сърбят венците, не сте сами. Много от пациентите, които виждаме, имат подобни въпроси относно здравето на зъбите си. 

Защо венците ми кървят или сърбят?

Кървене или сърбящи венци може да са резултат от неадекватно четкане или почистване с конец. Когато бактериите върху и между зъбите ви не се отстранят с подходящи навици за ежедневна орална хигиена, те могат да се настанят под венците ви и да доведат до възпаление.

Понякога обаче устата на пациентите просто е по-податлива на натрупване на бактерии, тъй като има възстановявания като пломби, корони или мостове, които привличат бактериални плаки поради естеството си. Кривите или наклонени зъби затрудняват почистването на зъбите ви, което води до натрупване на бактерии. Пациенти с хронично възпаление и повишено образуване на джобове под венците предлагат на бактериите място за скриване. Ето защо е толкова важно зъбите ви да се почистват професионално два пъти годишно, защото вашият зъболекар може да премахнат тези натрупани бактерии и да предприемат превантивни мерки срещу инфекции.

Кървенето на венците също е често срещано явление по време на бременност, тъй като хормоналните промени често водят до нежни венци. Не забравяйте да посещавате редовно вашия зъболекар по време на бременност, защото правилното орално здраве помага да осигурите здраво бебе.  

Защо имам зъбен камък и натрупване на зъбен камък?

Четкам и почиствам с конец, както трябва…

Дори ако четкате и почиствате с конец всеки ден, все още има потенциал за натрупване на зъбен камък.. Зъбният камък е втвърдена плака, направена от комбинация от протеинови материали в устата ни, като слюнка. Под езика има голяма слюнчена жлеза и ако слюнката ви съдържа високи нива на минерали и зъбния камък да се появи по-бързо. Ето защо някои пациенти имат натрупване на зъбен камък по задната страна на предните зъби. Така че, въпреки че може да миете зъбите си с четка и конец, слюнката ви може да има определени свойства, които могат да доведат до повече зъбен камък, отколкото е нормално. 

Какви са моите възможности за козметична стоматология?

Възможностите за козметична стоматология се предлагат в голямо разнообразие, като избелването на зъбите е най-популярното. Избелващото лечение в клиниката осигурява по-бързо, по-предвидимо и по-интензивно избелване. Лечението за домашно избелване на зъбите, осигурява по-малко интензивен вариант.

Важно е обаче да се погрижите за всички необходими възстановителни грижи, преди да обмислите каквото и да е избелващо лечение. Например, ако пациентът има много кариеси, бихме отложили избелването, тъй като киселинността в избелващите агенти вероятно ще влоши кариеса и ще причини чувствителност. Също така развалените зъби често се обезцветяват и възстановяванията ще подобрят цялостния външен вид на разваления зъб.

За тези, които имат деформирани, начупени или оцветени зъби, зъбните фасети са добър вариант. Те са изработени по поръчка тънки черупки, които пасват върху горната част на вашите зъби, създавайки вид на по-бели, по-прави зъби.

Какъв вид паста за зъби трябва да използвам?

Трябва да изберете паста за зъби, която може да ви помогне най-много за вашият индивидуален случай. Например, ако сте много склонни към кариес, бих ви препоръчал да използвате паста за зъби с натриев флуорид (съставка против кариес), за да предотвратите бързото гниене. Ако сте склонни към бързо натрупване на плака или зъбен камък, бихве препоръчали паста за зъби за контрол на зъбния камък. Вашият зъболекар или хигиенист може да ви помогне да намерите паста за зъби със свойства, които ще ви бъдат най-полезни.

Освен това, ако използвате вода за уста, не забравяйте да проверите съставките, за да видите дали има активна съставка против кариес, тъй като водите за уста без тази съставка не са ефективни за предотвратяване на кариес.

Действа ли избелващата паста за зъби?

Избелващите пасти за зъби имат ограничени избелващи способности. Те обикновено премахват само най-повърхностните петна и понякога могат да бъдат направени от абразивни материали, които са груби за емайла. Избелващите ленти или процедурите за избелване в кабинета са най-бързият, най-ефективният и най-безопасният начин за избелване на зъбите. Не забравяйте да обсъдите с вашия зъболекар коя опция е най-добра за вас, преди да започнете каквото и да е избелващо лечение.
Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

5 често срещани стоматологични въпроса, които чуваме

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки