5 начина да се сдобиете със здрава и блестяща усмивка!

Устата е вратата към тялото и поддържането на добро орално здраве може да помогне за предотвратяване на други здравословни проблеми като сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Специално за децата, установяването на добра рутина за орално здраве в началото може да ги научи на добри навици за цял живот. Не забравяйте да помогнете на децата си да мият зъбите си два пъти на ден и веднъж с конец, за да сте сигурни, че вървят по правилния правилния път към здрави зъби!

Ето 5 съвета, които да подобрят вашето орално здраве:

  1. Допълните рутината си с конец за зъби

Почистването с конец веднъж на ден е изключително важно за вашето орално здраве. Четката за зъби е в състояние да достигне само 60% от повърхностите на зъбите ви, а конецът е единственият начин да премахнете плаката и остатъците от останалите 40%. Въпреки това, използването на конец е от полза за вашето орално здраве само когато се извършва правилно. Ако не почистване достатъчно добре областта под венците, конецът няма да премахне плаката, скрита между зъбите ви и дълбоко под линията на венците. Напротив, тези, които използват твърде силно конец, рискуват да увредят венците си, което води до допълнителни проблеми със здравето на устната кухина в бъдеще. Не забравяйте да попитате вашия зъболекар за съвети при следващата си среща и отделете време, за да научите правилната техника за почистване с конец.

  1. Помислете за преминаване към електрическа четка за зъби

Електрическата четка за зъби често се счита за по-ефективна от традиционната четка за зъби, когато се използва правилно. С електрическа четка за зъби не трябва да миете напред-назад, а просто да движите четката през устата и малките вибрации извършват почистването. Особено ако сте склонни да виждате повече плака и натрупване на калций в устата си, електрическата четка за зъби може да бъде по-ефективна за премахване на тези частици ежедневно. Много електрически четки за зъби също имат вграден 2-минутен таймер!

Важно е да се отбележи, че прекалено силното четкане – независимо дали с електрическа или традиционна четка за зъби – може да увреди венците ви. Внимавайте, когато миете с четка, винаги използвайте ъгъл от 45 градуса към линията на венците и четкайте меко, за да избегнете увреждане на венците и износване на емайла.

  1. Не забравяйте езика!

Езикът ви има милиони бактерии, които живеят върху него и могат да допринесат за натрупването на плака. Също така съдържа вкусови рецептори и гънки, които могат да съдържат натрупване и остатъци, водещи до лош дъх. Когато миете зъбите си, не забравяйте да миете внимателно езика си, за да премахнете бактериите.

  1. Намалете захарта

Захарта има пряка връзка с кариеса. Като намалите приема на захар, можете да намалите риска от развитие на кариес. Ограничаването на сладкото може да бъде трудно, така че препоръчваме да опитате някои заместители. Освен това, дъвченето на дъвка без захар след хранене може да помогне за измиване на хранителните частици и вредните бактерии.

За онези специални случаи, когато имате нужда от сладко лакомство, стойте далеч от твърди бонбони или лепкави дъвки, тъй като те остават по зъбите за по-дълго и се смесват с плаката, превръщайки се във вредна киселина, която разгражда емайла. Вместо това можете да изберете шоколадови бонбони, тъй като те се топят бързо и не остават толкова дълго в устата.

  1. Посетете вашия зъболекар

Особено ако са минали повече от 6 месеца от последния ви преглед, не забравяйте да насрочите почистване на зъбите и преглед скоро. Особено ако изпитвате чувствителност или болка или имате проблемна зона в устата, най-добре е да не чакате. Колкото по-дълго чакаме да се справим с проблеми със зъбите, толкова по-болезнен (и скъп!) става този проблем. Не позволявайте вашето орално здраве да остане пренебрегнато!
Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

5 начина да се сдобиете със здрава и блестяща усмивка!

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки