Стоматологично лечение по време на бременност

Бременността предизвиква значителни анатомични и физиологични промени, свързани с тялото на жената. Голяма част от бременните жени се нуждаят от стоматологично лечение поради повишения риск от развитие на зъбен кариес и други орални заболявания.

За създаването на здрава костна система на бебето, майката може да „плати“ дори със загуба на зъби, тъй като в организма е възможно да възникне дефицит на калций за двама. За да се избегнат усложнения, както и кариозно увреждане на зъбите, жените трябва да се замислят за орална хигиена и профилактика още при планирането на бременността.

Поставянето на локална анестезия по време на бременност е безопасно, само ако е в препоръчителна доза. Ако се налагат по-сериозни интервенции в устната кухина, може да се приложи премедикация – подготовка за стоматологична дейност с лекарствени средства, предписани след консултация с невролог. Ако бременната е алергична, препоръчително е да се направи тест за алергия към упойката.

По-време на бременността, протичат много хормонални промени. Тези промени допринасят до проблеми с венците като гингвинит. За да се предотвратят тези проблеми е добре да се използва антибактериална вода за уста.

Дентални съвети за поддържане на орална хигиена по време на бременност:

  • Мийте зъбите си минимум два пъти на ден.
  • Не се страхувайте да посетите стоматолога си. Винаги го информирайте за вашата бременност. Докато седите на зъболекарския стол, не кръстосвайте краката си , това пречи на нормалния поток на кръвта.
  • Избягвайте яденето на сладки неща, тъй като това може да предизвика образуването на кариеси. Яжте повече плодове и зеленчуци. Пийте много вода.
  • Използвайте четка за зъби с по-малка глава, това ще намали чувството за гадене.
  • Дъвчете дъвки с ксилитол след хранене. Те намаляват киселината в устната кухина.
  • Избягвайте приема на аспирин. Безопасни лекарства по време на бременност са: парацетамол и ибупрофен.

Съвети при сутрешно гадене по време на бременност:

  • Сутрешното гадене е често срещан проблем по време на първите три месеца от бременността.
  • Мийте зъбите си един час след повръщане. Повръщането води до киселинна атака, като по този начин се подкопава емайла на зъбите и незабавното четкане, допълнително ще ерозира емайла им.
  • Изплакнете устата си с вода за уста, съдържаща алкохол веднага след повръщане. Това ще предпази зъбите ви от киселинната атака на стомашния сок.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки