Рентгенови изследвания на зъбите и челюстите

Рентгеновите изследвания се използват в стоматологията за диагностика на заболявания и травми на зъбите и челюстите.

Рентгеновите лъчи преминават през тялото и се абсорбират в различна степен в зависимост от плътността на изследваните тъкани. Костите и металните импланти са с висока плътност и се изобразяват в бяло на рентгеновите снимки, въздухът в дробовете – в черно, а мастната и мускулната тъкан – в различни нюанси на сивото.

При някои видове рентгенови изследвания се използва контрастна материя като йод или барий, която се въвежда в тялото, за да се осигури по-голяма детайлност на изображенията.

С помощта на рентгеновата снимка може да се определи:

  • броя, размера и разположението на зъбите;
  • наличието и степента на зъбен кариес;
  • наличието на непоникнали или счупени зъби;
  • промени в костта при пародонтит и остеомиелит;
  • наличието на гранулом (гнойна торбичка);
  • фрактура на челюстта на зъбните корени;
  • наличието на костни тумори и кисти.


Рентгеновите лъчи се генерират в рентгеновата тръба, която е част от всеки стоматологичен рентгенов апарат.

Прилагат се два метода за изобразяване:

  • Секторна рентгенография за зъбите с центраж за определен зъб;
  • Панорамна снимка ( ортопантомография ) на зъбите и челюстите.

Децата са два пъти по-чувствителни към рентгеновото облъчване от възрастните. Стоматологът трябва много внимателно да прецени дали наистина е необходимо да се направи зъбна снимка на дете. Рискът от облъчване при зъбните снимки е много по-малък от опасността да не бъдат открити и лекувани навреме проблемите със зъбите на детето.

По време на бременността зародишът и плодът също са по-чувствителни към лъчението, затова всяко ненужно облъчване трябва да се избягва. Вашият стоматолог ще прецени дали е необходима снимка или може да я отложи за след раждането. При зъбните снимки се облъчва само малка област в главата, така че до коремната област достига минимално лъчение. Предупредете рентгеновия лаборант, че сте бременна. Той ще постави защитна престилка, за да предпази бъдещото ви дете от облъчване.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки