Поддържане на добра орална хигиена

Денталната профилактика се разделя на:

  • Първична: при нея стремежът е към поддържане на добра орална хигиена;
  • Вторична: лечението на вече възникнал кариес;
  • Третична: лечение на усложнението на кариеса, какъвто е пулпитът.

Причината за зъбния кариес и пародонтит е непочиствана дълго време плака върху зъбната повърхност. Плаката е изградена от бактерии, които разграждат захарите и произвеждат киселини. Те, от своя страна, разграждат емайла на зъбите и в резултат на това се образува зъбен кариес.

Вечерното миене е важно и ако го пропуснете, давате цялата нощ на бактериите в устата ви да изграждат необезпокоявано защитния си биофилм. Затова при миенето на зъбите механично се отстранява зъбната плаката. Четката трябва да е под ъгъл спрямо венеца 45°. Важно е четката да се сменя, защото материалите, от които са изработени влакната, се износват за сравнително кратко време. Продължителността на четкането трябва да трае от три до четири минути. Препоръчително е зъбите да не се мият веднага след хранене, а да се изчака 30-40 минути.

Междузъбията остават недосегаеми за четката. Затова ви е необходим конец за зъби. Неговата роля е да почисти останалата там храна. Употребата му веднъж дневно е достатъчна за осигуряване на добра орална хигиена.

Водата за уста има три основни функции:

  • почиства недостъпните за механично почистване зони на съзъбието около венците и под тях;
  • намалява киселинността на устната кухина;
  • допринася за реминерализиране на зъбите.

Храненето трябва да бъде балансирано с приемане на продукти, които са по-богати на протеини и здравословни мазнини, отколкото на въглехидрати. Да се ограничат сладките храни, които са най-благоприятният източник на енергия за оралните бактерии.

Задължително посещавайте денталния кабинет  два пъти годишно. Така че, всеки новопоявил се проблем ще бъде решаван в ход, с минимум усилия и болка!

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки