Чести признаци, че трябва да извадите мъдреците си

Мъдреците са третият ни набор от кътници, които обикновено се появяват през късните тийнейджърски години до началото на двадесетте. С течение на времето челюстите ни се свиват, оставяйки малко място за допълнителния ред зъби, поради което те могат да причинят болка и трябва да бъдат извадени. Освен болката, кои са някои от често срещаните признаци, че трябва да извадите мъдреците си?

 

Признаци, че трябва да извадите мъдреците си:

 

Не всеки пациент изпитва болка, свързана с мъдреците си. Понякога зъболекарят ще препоръча премахването им им въз основа на направена снимка, ако мъдреците биха причинили претрупване или оказват прекомерен натиск върху другите зъби, докато се движат.

 

Как да разберете кога да си извадите мъдреците?

 

Когато се появи пренатрупване, зъбите, които някога са били прави, започват да се изместват. Изместените зъби могат да причинят проблеми като преместване на един зъб пред друг, проблеми с венците и дори да доведат до инфекции, причинени от заклещена между зъбите храна.

 

Болката обикновено е първият знак, че вашите мъдреци причиняват проблеми и ще трябва да бъдат извадени. Болката обикновено е тъпа, болезнена в областта на челюстта. Някои храни, които изискват повече дъвчене, като месо и кореноплодни зеленчуци, могат да влошат болката при дъвчене.

 

Чувствителността на горещо/студено може да бъде друг индикатор.

 

Повредените зъби са друг често срещан проблем причинен от мъдреците. Когато няма достатъчно място в устата, зъбите обикновено растат под ъгъл и понякога не в същата посока като останалите ви зъби. Това обикновено води до чувствителност, подуване, инфекции на венците и увреждане на околните зъби. Когато мъдреците са засегнати, силно се препоръчва да ги премахнете възможно най-скоро. Увредените зъби са по-склонни да причинят проблеми с челюстта , както и редица други сериозни проблеми.

 

Какво мога да очаквам при операция за отстраняване на мъдреци?

 

Премахването на мъдрец е доста често срещана рутинна процедура. Ако зъбите са засегнати или изискват рязане на венците, тогава орален хирург обикновено ще извърши процедурата.

 

Поддържайте устата си чиста

 

След отстраняването, зъболекарят ще използва хирургически зъбни шевове, за да затвори раната, за да позволи правилно заздравяване. Ще ви бъде предписано и лекарство, което да помогне при болка и подуване, изплакване на устата, както и специални инструкции как да поддържате раната чиста и да избегнете инфекция.

 

Дълго ли отнема възстановяването след операция?

 

Възстановяването от всяко отстраняване на зъб може да отнеме известно време. За няколко дни ще е необходима диета, състояща се от меки храни или дори течности, за да се избегне дъвченето и да се избегне болка. 

 

Важно е да следвате инструкциите за почистване по време на възстановяване.

 

Няма причина да търпите непоносима болка. Премахването на мъдреци е често срещана и бърза процедура. Ако изпитвате някаква болка или имате въпроси относно премахването на мъдреци, нашият екип е тук, за да ви помогне! Свържете се с нас, за да си запазите час в Сагир Дент!

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Чести признаци, че трябва да извадите мъдреците си

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки