КАК ОРАЛНОТО ЗДРАВЕ ВЛИЯЕ НА ЦЯЛОТО ТЯЛО?

Устата е вратата към храносмилателния и дихателния тракт на тялото, което прави от съществено значение поддържането на оралното здраве и защитата на вратата от вредни нашественици.

Нормално е в устата да има безвредни бактерии и слюнката може естествено да се пребори с малки количества вредни бактерии, които присъстват. Въпреки това, липсата на хигиена на устната кухина, хормоналните промени, липсата на слюнка и генетичните заболявания могат да доведат до размножаване на вредни бактерии в устата, които причиняват заболяване.

Тези вредни бактерии създават плака, която се натрупва върху зъбите и инфектира венците. Оставена без контрол, устата ви може да развие гингивит или по-сериозна инфекция на венците, пародонтит (пародонтално заболяване).

Инфекциите на венците позволяват на бактериите да навлязат в кръвния поток през венците, образувайки плака и кръвосъсирване. Кръвните съсиреци могат да ограничат притока на кръв и да доведат до инфаркт или инсулт.

Оралната инфекция може също да допринесе за:

Ендокардит – инфекция на вътрешната обвивка на вашите сърдечни клапи и камери (ендокарда). Това обикновено се случва, когато бактерии, гъбички или други микроби от друга част на тялото ви, като например устата ви, се разпространят през кръвния поток и се прикрепят към областите в сърцето, които са били увредени.

Сърдечно-съдови заболявания – клас заболявания, засягащи сърцето или кръвоносните съдове, понякога причинени от натрупване на плака, удебеляване и втвърдяване на стените на артериите, често водещи до инфаркт или инсулт

Усложнения при бременност и раждане – възпалението на венците може да предизвика серия от разрушителни за тъканите събития, които преминават в кръвообращението и могат да причинят преждевременно раждане и спонтанен аборт.

Пневмония – известно е, че наличието на орални патогени, свързани с инфекция на венците, увеличава риска на пациента от развитие или ескалиране на съществуващо респираторно заболяване

Загуба на памет – заразените венци могат да позволят на бактериите да навлязат в кръвта и да се разпространят в мозъка, причинявайки възпаление и производство на токсични протеини, които причиняват болестта на Алцхаймер

Отслабена имунна система – Излишъкът от вредни бактерии във венците може да създаде сериозен дисбаланс в микробната общност на венците. Това от своя страна отслабва имунната система, което води до съкращаване на продължителността на живота.

Допълнителни усложнения:

Ако инфекцията на венците прогресира до напреднал периодонтит, зъбите може да се разклатят и да паднат или да причинят сериозна болка и да трябва да бъдат извадени. Когато зъбите бъдат загубени, това допълнително ескалира въздействието на оралното здраве върху цялостното здраве:

Загубата на зъби може да наложи човек да се ограничи до диета с мека храна, което води до риск от недохранване, което може да доведе до по-голям риск от заболяване. Тези, които преминават към протеза, могат да загубят апетит поради покриване на небцето, ескалиращи проблеми с храненето.

Мнозина, които губят зъби, започват да се въздържат от усмивка и общуване поради страх или смущение. Тъй като усмивката и общуването са неразделна част от психичното здраве, въздържането от тях за дълги периоди от време може да има отрицателно въздействие върху мозъка.

Как да се предпазите от орална инфекция:

Четкането и почистването с конец, както препоръчват зъболекарите, е най-добрият начин за предотвратяване на разпространението на бактерии и плака в устата. Водата за уста също помага за изплакването на бактериите, които може да са останали по време на четкане.

Редовното посещение при зъболекар (два пъти годишно) позволява на професионалист да оцени текущото състояние на вашето орално здраве и да почисти всяко натрупване, което е трудно да се отстрани чрез просто четкане и почистване с конец.

Някои лекарства имат страничен ефект на инхибиране на производството на слюнка. Тъй като слюнката помага в борбата с бактериите, може да ви е от полза да говорите с вашия лекар за смяна на лекарства, ако имате сухота в устата.

Как да лекуваме заболяване на венците, което вече се е развило:

Заболяването на венците в ранните му стадии понякога може да се поддържа с помощта на решенията, споменати по-горе. Ако заболяването на венците прогресира до напреднал стадий (напреднал пародонтит), обаче, инфекцията вероятно вече се е разпространила под линията на венците и около корените на зъбите. В тези случаи може да се наложи хирургично действие.

Хората с напреднало пародонтално заболяване вероятно вече са загубили зъби или са в процес на загуба. За да премахне инфекцията, може да се наложи орален хирург да извади засегнатите зъби и да направи разрез на венците, за да получи достъп до основната инфекция и да я изкорени.

Пациентите, които се подлагат на тази процедура, могат да използват протеза за заместване на извадени зъби, но идеалното решение е вместо това да им бъдат поставени зъбни импланти. Това е така, защото:

Зъбната протеза трайно ограничава своя носител до мека диета, което може да му попречи да поглъща необходимите съставки от по-трудни за дъвчене храни.

Покриването на небцето от протезата също може да причини загуба на апетит и допълнително да усложни проблемите с храненето.

Празнините между протезата и венците оставят място за задържане на храна и натрупване на бактерии

Протезите не осигуряват заместител на корена на извадени зъби. Това 

оставя челюстната кост без опора, което води до нейното влошаване.

Зъбните импланти, от друга страна, могат да възстановят до 85% от първоначалната сила на захапване (в сравнение със зъбните протези, които възстановяват до 25%), което позволява на реципиента да яде нормална храна. Те също действат като корен на зъб, за да подсилят челюстната кост и да поддържат нейната цялост.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Как оралното здраве влияе на цялото тяло?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки