Как да разберете, че е време да посетите зъболекар?

Вероятно сте чували, че редовните стоматологични прегледи на всеки шест месеца помагат да поддържате устата си здрава и да идентифицирате потенциални проблеми със зъбите, преди да се случат. Но какво ще стане, ако междувременно се появят признаци, че трябва да посетите зъболекар по-скоро?

Ако имате чувствителност на зъбите, нови области на подуване или проблеми с протезата, може да се зачудите „Кога трябва да отида на зъболекар?“ Точно като ходенето при лекар, понякога може да е трудно да разберете дали да насрочите час при зъболекар или да го изчакате. Ето защо съставихме списък с неща, които трябва да имате предвид, за да разберете кога да отидете при зъболекаря си.

  1. Забелязвате нова болка или чувствителна зона в устата си.

Ако в даден момент почувствате болка или промени в устата си, като чувствителност към горещо и студено, болка или пулсиране, това трябва да е индикация, че трябва да посетите зъболекар – особено ако болката засяга ежедневните ви дейности. Понякога промените в устата ви могат да повлияят на способността ви да спите, да се храните и да говорите и това е сигурен знак, че нещо не е наред и трябва да посетите зъболекаря си.

  1. Ако протезата, мостът или шини ви не пасват толкова добре, колкото преди.

Ако имате протези, мост или шини, трябва да посетите зъболекаря си, ако се чувстват разхлабени или не прилягат толкова добре, както преди. Може да е време за корекция, която да му помогне да пасне отново. Устата ви може да се промени с течение на времето и вашите протези или други уреди трябва редовно да се проверяват, за да сте сигурни, че все още прилягат добре в устата ви.

  1. Забелязвате кървене, когато миете зъбите си с четка или конец.

Нормално е венците ви да кървят малко, когато започнете да въвеждате рутина за почистване с конец. Въпреки това, ако кървенето не спре след няколко седмици или забележите кървене при миене на зъбите, това може да е индикация за пародонтален проблем, който, ако не се лекува, може да доведе до по-големи проблеми в бъдеще, като заболяване на венците.

  1. Ако не сте били повече от 6 месеца на преглед.

Много пъти пациентът ще си помисли „Всичко е наред, мисля, че мога да изчакам до следващата си среща, за да проверя това“. Междувременно обаче проблемът ескалира и болката е още по-разпространена от преди.

Свържете се с нас, ако имате болки в зъбите от всякакъв вид. Много по-лесно е да лекувате болката по-рано, преди тя да ескалира и да стане още по-болезнена (и скъпа!).

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Как да разберете, че е време да посетите зъболекар?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки