Забавни факти за оралното здраве на децата и съвети за родители

Част от работата с малките ни пациенти е да се уверим, че предаваме информация, която родителите да разберат и да я следват, но по-важното е да помагам за образоването на децата какво означава да практикуваш добра устна хигиена.

Детски съвети за орално здраве за родители

Мийте зъбите си заедно. Направете миенето на зъбите заедно сутрин и вечер част от рутината си. Това насърчава детето ви да очаква с нетърпение този момент от деня!

Стимулирайте редовното миене с награди. Ако детето ви не е склонно да мие зъбите си редовно, може да предложите награда, която насърчава миенето.

Таймер. Двуминутният таймер ще помогне на детето ви да разбере кога може да спре да мие и ще го държи отговорно. Можете също така да предизвикате детето си да види дали може да мие през целите две минути, без да спира.

Забавни дентални продукти. Много деца реагират добре на четките за зъби с любимия им герой или на ароматизирана паста за зъби или вода за уста. Може да ви помогне да превърнете миенето на зъби в нещо забавно и вълнуващо, което детето да очаква с нетърпение.

Забавни факти

Знаете ли, че?

Децата се смеят около 400 пъти на ден, възрастните само 15 пъти на ден.

Децата в праисторически времена вероятно не са страдали от кариес, защото захарта не е била част от диетата им.

Зъбният емайл е най-силното вещество в човешкото тяло; тъй като е толкова издръжлив, здравият зъбен емайл предпазва зъбите от устни бактерии, причиняващи кариес.

Съвременната четка за зъби не е разработена до 1700-те година.

Египтяните са миели зъбите си с помощта на прахообразна субстанция, направена от натрошени яйчени черупки и волски копита. Използването на тези съставки под формата на прах и смесването с вода образува абразив, който може да е бил ефективно средство за премахване на остатъци от храна.

Най-ценният зъб принадлежеше на сър Исак Нютон. През 1816 г. един от зъбите му е продаден в Лондон за 3633 долара, или в днешно време това са 35 700 долара. 
Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Забавни факти за оралното здраве на децата и съвети за родители

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки