Дентофобия

Дентофобия или още зъбна тревожност е психично състояние, характеризиращо се с изпитване на панически страх от лекаря по дентална медицина или от самото зъболечение. Най-често този страх е породен от предишен неприятен опит, който кара пациентът да избягва посещението при стоматолог или води до притеснение преди такова. Тя често е причина за пропускане на рутинните годишни прегледи и пренебрегване на денталното здраве, което може да доведе до по-сериозни проблеми. Изследванията сочат, че дентофобия се регистрира при 2,7% от мъжете и 4,6% от жените.

Най-общите симптоми са следните:

  • Отказване от визита при зъболекар;
  • Отказване от лечение, поради страх от болка или игли;
  • Високи нива на стрес и паник атаки;
  • Треперене, гадене, увеличено сърцебиене, повишена честота на дишане.

Как да се справим с дентофобията?

Това, което пациентът може да направи, за да се справи с този сериозен проблем, е да се обърне към стоматолог, специалист от съответния аспект на лечението, който му вдъхва най-много доверие и към когото не изпитва толкова силен страх. В идеалния случай това е стоматолог, който е готов да обяснява подробно и успява да предразположи пациентите си, държи се приятелски, работи в приятна и успокояваща атмосфера, без да бърза, без да има напрежение и стрес. Пациентът прави първоначални визити при стоматолога без да се работи, опознават се по-обстойно обстановката в кабинета, инструментите и т.н. Постепенно се продължава с по-леки процедури, до пълното адаптиране на пациента.

При работа, комуникацията със зъболекаря трябва да бъде лесна. Пациентът не трябва да има притеснение от това да сподели, че го боли, че иска упойка, че се нуждае от кратка почивка. Краен вариант е и лечението под обща анестезия.

Съвети към пациентите със страх и тревожност от дентално лечение:

  • Опитайте се да отделите достатъчно време, за да сте в кабинета малко преди часа си, за да не се притеснявате и от това, че закъснявате.
  • За да се чувствате по-спокойни доведете със себе си близък роднина или приятел, който ще Ви окуражи и успокои.
  • Старайте се да избягвате кафе и други тонизиращи напитки преди посещението си при стоматолога.
  • Слушането на музика действа релаксиращо и може да помогне за моментното овладяване на страховете. По този начин отвличате собственото внимание от дейността, която извършва зъболекаря в устата ви.
  • Избирайте часовете на посещенията си в по-спокойната част от деня.

Съвети към родителите на малките пациенти:

При постъпването на деца в кабинета трябва да им се обърне необходимото внимание като на възрастни. Те не трябва да бъдат подценявани и трябва да им се обясни цялото лечение.

Първото посещение на дете при зъболекарят не трябва да е по спешност. Детето трябва да е спокойно да влезе, да разгледа кабинета, да се запознае с лекаря и да го приеме. Първото и второто посещение трябва да са формални, за да може детето да свикне с обстановката.

Важна част от спокойствието на малките пациенти играят родителите им. Те трябва да са спокойни и да са предразположили детето за посещението му при зъболекар.

Детето не трябва да бъде плашено с думи от типа  „ако не си измиеш зъбите, отиваме на зъболекар”. Това са изрази, които травмират детската психика и пораждат страх у децата. Те не трябва да се карат да сядат на стола насила.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки