Връзката между диабета и оралното здраве

Диабетът е заболяване, което засяга милиони хора от всякакъв социален, икономически и етнически произход. Но знаете ли, че хората с диабет са изложени на по-висок риск от пародонтоза? Ето защо трябва да си осигурят добра ежедневна рутина за орално здраве и да посещават зъболекар два пъти годишно. 

Как диабетът засяга устата?

Хората с диабет, особено тип 2, са изложени на по-висок риск от развитие на зъбен кариес и пародонтоза. Пародонталната болест е заболяване на венците в най-напреднал стадий. В стадия на хронична пародонтоза човек може да изпита загуба на тъкан и кост, които поддържат зъбите. В резултат на това зъбите се разхлабват и започват да се движат свободно. Пародонталното заболяване може да доведе до проблеми като болка при дъвчене, лош дъх и най-сериозно загуба на зъби. Пародонталното заболяване може също да затрудни контрола на кръвната ви захар.

Някои лекарства за диабет също могат да изложат пациента на риск от зъбен кариес. Допълнителни фактори като ксеростомия и лоши домашни грижи също са свързани с диабета. В някои случаи хората с диабет може да се наложи да отложат стоматологичното лечение, за да гарантират, че нивата на кръвната им глюкоза са достатъчно стабилни за процедурата, но най-добре е да се консултирате с лекар преди това, за да гарантирате вашата безопасност.

Дентални съвети за хората с диабет

Има различни начини да поддържате устата си здрава, ако имате диабет. По-долу са дадени няколко предложения, но също така трябва да потърсите помощта на стоматолог, за да установите рутина, която работи най-добре за вашата индивидуална ситуация.

Следете приема на захар, тъй като храните и напитките с високо съдържание на захар могат да допринесат за зъбен кариес и пародонтоза.

Мийте зъбите си два пъти на ден.

Посещавайте зъболекаря си два пъти годишно за рутинни прегледи и не забравяйте да споделите пълната си медицинска история, за да може да определи най-добрия план за грижи за вас.

Информирайте вашия зъболекар ако протезите ви не пасват, както преди; това може да е признак за образуване на пародонтално заболяване поради диабет.

Ако сте пушач, помислете за отказване от цигарите, тъй като тютюнопушенето може да влоши пародонталното заболяване. 

Пародонтална болест и диабет

Обратно, има също доказателства, че пародонталното заболяване може да увеличи риска от диабет тип 2 и че наличието на диабет може да влоши пародонталното заболяване. Лекарства, използвани за диабет, като метформин и глипизид, могат да причинят промени в устната кухина, като ксеростомия, парене в устата , кандидоза и може потенциално да увеличи пародонтоза и кариес. Като цяло поддържането на добро орално здраве може да помогне за предотвратяване на развитието на други здравословни проблеми с течение на времето.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Връзката между диабета и оралното здраве

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки