Вредни ли са соковете и безалкохолните напитки за зъбите на вашето дете?

Кариесът е сериозен проблем свързан със здравето на зъбите, който може да засегне децата. Докато млечните им зъби падат, кариесът на всяка възраст може да бъде проблематичен. Един от най-големите виновници за кариес при малки деца са подсладените напитките, които им даваме. Как безалкохолното и сокът влияят на зъбите на малкото дете?

 

Рафтовете на супермаркетите са пълни с напитки, продавани като „здравословни“, но в действителност съдържат огромни количества захар. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ограничаване на захарта до само 10% от дневния прием на калории на малко дете. На три години дневният прием на калории е приблизително 1100 калории. Това се равнява на само 5,5 чаени лъжички добавена захар на ден. Повечето газирани напитки и сокове съдържат почти три пъти това количество в една чаша!

 

Как захарта разваля зъбите?

 

Преди да премахнете напълно всички форми на захар, важно е да разберете как захарта влияе на зъбния емайл. Само захарта не е проблем. Това, което причинява увреждане, е киселината.

 

Когато бактериите в устата на вашето малко дете използват захарта като източник на храна, за да се разградят до енергия, се отделят киселини. След това тази киселина започва да разгражда емайла и да премахва важни минерали от зъбите на вашето малко дете. Крайният резултат… кариес, гниене, зъбобол и чувствителност на зъбите.

 

Как може моето малко дете да избегне кариес?

 

Когато става въпрос за напитки, изберете тези с ниско съдържание на или без захар. Една от най-добрите напитки за вашето дете е водата. Водата помага за отмиване на бактериите в устата и по зъбите. Освен това поддържа езика ви влажен, което помага за производството на слюнка.

 

Забавен начин да накарате вашето малко дете да пие повече вода е като добавите плодове. Плодовата вода осигурява приятен вкус без добавяне на рафинирани захари и други вредни съставки.

 

Млякото е друг отличен избор на напитка. Млякото съдържа калций и витамин D, и двете са хранителни вещества, които са от съществено значение за изграждането на здрави кости и зъби. Изберете обикновено мляко срещу шоколадово мляко. Също така потърсете мляко без добавени захари или аромати.

 

Помага ли миенето на зъбите след пиене на безалкохолни и сокове за избягване на кариес?

 

Миенето на зъбите на вашето малко дете след консумация на безалкохолни или сок може да помогне да се освободи устата от бактериите, причиняващи киселина. Въпреки това лекарите препоръчват да изчакате поне 30 до 60 минути след консумация на сладки напитки. Зъбите са чувствителни веднага след консумация на захар. Триенето, причинено от миенето на зъбите, всъщност може да разпространи бактериите. Препоръчително е да изплакнете устата с вода. Това може да стане веднага след консумация на подсладена напитка.

 

Други съвети за избягване на кариес

 

  • Допълнителни мерки могат да предотвратят кариес. Винаги се препоръчва да се практикува добра хигиена на зъбите и да се избягват напълно подсладените напитки. 

 

  • Не позволявайте на вашето малко дете да пие повече от една безалкохолна напитка или сок всеки ден. Само една чаша е достатъчна  да причини достатъчно щети.

 

  • Разредете сокови напитки. Разреждането на соковите напитки с вода намалява количеството чист сок, който вашето малко дете пие, следователно намалява количеството захар.

 

  • Използвайте сламка. Пиенето през сламка ще предпази киселините и захарите далеч от зъбите.

 

  • Избягвайте безалкохолните напитки преди лягане. Дори при редовно миене на зъбите се препоръчва да избягвате да давате на вашето малко дете сок или газирана вода преди лягане.

 

  • Правете редовно почистване на зъбите. Редовните прегледи ще идентифицират проблемите, преди да се влошат.

 

Готови ли сте да запишете час за преглед на вашето дете? Свържете се с нас още сега!

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Вредни ли са соковете и безалкохолните напитки за зъбите на вашето дете?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки