Бруксизъм

Без значение колко усърдно се грижите за зъбите си през деня, може да ги повредите през нощта или в други ситуации, без дори да осъзнавате, че го правите. Много хора изпитват скърцане със зъби и стискане на челюсти или състояние, известно като бруксизъм, докато спят или са в стресови ситуации.

С течение на времето тези действия могат да причинят трайни щети, ако не бъдат лекувани навреме. Днес ще ви помогнем да разберете дали страдате от бруксизъм, да научите повече за това какво го предизвиква и да ви предоставим някои краткосрочни и дългосрочни възможности за лечение.

Причини и симптоми на бруксизъм

Най-честите причини за скърцане със зъби и стискане на челюсти са стресът и тревожността. Това може да се случи през деня или докато спите. Дори и да сте напълно будни, може дори да не осъзнавате, че го правите.

Бруксизмът е един от многото начини, по които тялото ни физически проявява стрес, дори ако умът ни не го осъзнава. Следващия път, когато сте в ситуация на стрес, обърнете внимание на това, което се случва в устата ви. Стискате ли челюстите си или скърцате със зъби? 

Други рискови фактори за бруксизъм включват злоупотреба с вещества (наркотици, алкохол, кофеин), сънна апнея и проблеми със захапката и подравняването.

Един издайнически начин да разберете дали страдате от бруксизъм е да се събудите с възпалена уста или стегната челюст. Може също да забележите, че зъбите ви започват да се износват с течение на времето. Тези промени може да не са очевидни в началото, тъй като много хора износват кътниците и задните зъби, които не винаги са видими.

Ако споделяте легло с някого, този човек може също да е в състояние да определи дали скърцате със зъби през нощта. Звукът може да не е достатъчно силен, за да ви събуди, но може да е достатъчно силен, за да забележи партньорът ви.

Продължителното стискане на челюстта може да доведе до болки в ушите и главоболие. Може да си мислите, че имате ушна инфекция или мигрена, но причината всъщност е челюстта, защото тя е тясно свързана с другите части на лицето ви.

Диагностика и лечение на бруксизъм

Най-добрият начин да потвърдите дали страдате или не от бруксизъм е да споменете симптомите си на вашия зъболекар при следващото си посещение. Вашият зъболекар може да прегледа моделите на износване на зъбите ви и да прегледа челюстта ви, за да определи дали сте скърцали или стискали, без да го осъзнавате.

Оттам вашият зъболекар вероятно ще ви предпише предпазител за уста, който ще предотврати докосването на зъбите ви, докато спите. Няма да отнеме много време, преди да се събудите без болка и по-освежени в резултат на по-добрия сън.

Вероятно ще ви отнеме известно време да свикнете с предпазителят за уста, но е важно да се придържате към него и да продължите да го носите. Устата ви ще се приспособи с течение на времето и скоро ще се чудите как някога сте спали без такъв.

Въпреки че този подход ще спре симптомите на бруксизъм, той не е лек за основните проблеми, които го причиняват.

За да се справи с тези по-дълбоки проблеми, вашият зъболекар може да препоръча посещение при специалист, за да проверите за проблеми като сънна апнея. Ако бруксизмът е причинен от стрес или тревожност, работата с терапевт може да помогне за разрешаване на тези проблеми и създаване на дългосрочна промяна.

Как да получите помощта, от която се нуждаете?

Ако сте се събуждали с необичайно усещане в устата или челюстта, може да страдате от бруксизъм.

Нашият екип е добре запознат със симптомите и предупредителните знаци и може да ви помогне да определите дали сте скърцали със зъби или сте стискали челюстта си, докато спите. Ще работим с вас, за да разработим персонализиран план за лечение въз основа на вашите специфични симптоми и начин на живот.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Бруксизъм

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки