НАИСТИНА ЛИ ЗЪБНИТЕ ИМПЛАНТИ ЗА МОГАТ ДА БЪДАТ ПОСТАВЕНИ ЗА ДЕН?

Отговор: Процедурите за зъбни импланти в цялата уста могат да се извършват за един ден. Единичните зъбни импланти не.

Тази статия обяснява какво прави възможни процедури за зъбни импланти с пълна дъга за същия ден и защо единичните зъбни импланти са по-дълъг процес.

Продължителност на процеса на единични зъбни импланти

В много случаи на повреда на единичен зъб ще се наложи присаждане на кост за изграждане на плътност в подлежащата кост, преди да може да се постави имплант. Времето за заздравяване на костна присадка обикновено е 4-6 месеца. След като костната присадка заздравее, имплантът може да бъде поставен. Въпреки това, корона обикновено няма да бъде поставена същия ден. Имплантът първо трябва да премине процес на остеоинтеграция (сливане с челюстната кост), който може да отнеме 3-6 месеца. Ако през този период върху импланта е поставена корона, дъвченето и четкането вероятно ще приложат твърде голям натиск върху импланта и ще го накарат да се измести. Това може да доведе до наклонен имплант, изместване на околните зъби или дори повреда на импланта. Ето защо е най-добре да изчакате, докато процесът на остеоинтеграция узрее, преди да поставите короната.

Процедури за поставяне на зъбни импланти в цяла уста в същия ден

Въпреки че загубата на кост вероятно е налице в случаи на процедури за имплантиране на пълна дъга, присаждането на кост може да не е необходимо. За разлика от единичните импланти, при които хирургът разполага само с едно място в челюстната кост за поставяне на импланти, случай с пълна дъга може да има импланти, поставени на всяко място в челюстта с подходяща костна плътност. В случаите на тежка костна загуба в горната челюст могат да се поставят зигоматични импланти вместо костна присадка. Пълна дъгова протеза ще бъде фиксирана към 4-6 импланта, разпределени по цялата челюст. Това позволява натискът от дъвчене/четкане да бъде равномерно разпределен по цялата челюст и да не се прилага върху нито една отделна коронка/имплант. Поради това зъбите могат да бъдат поставени в същия ден, в който са извадени и имплантирани.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Наистина ли зъбните импланти могат да бъдат поставени за ден?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки