Защо не трябва да пренебрегвате липсващите зъби?

Както всички знаем, загубата на зъб не е забавно. Въпреки това, ако сте възрастен, на когото липсват зъби, има голяма вероятност да сте имали проблеми със зъбите от известно време. Имайки това предвид, може да бъде лесно просто да приемете загубата на зъби като неизбежност, вместо да търсите опции за заместване на зъбите. Ако ви липсват един или повече зъби в задната част на устата ви, може дори да си помислите, че това не е голяма работа, тъй като те не се виждат, когато се усмихвате. Но пренебрегването на липсващите зъби може да влоши проблемите ви с останалите зъбите. Разгледайте някои важни причини да не пренебрегвате липсата на зъби.

Липсващ зъб може да доведе до заболяване на венците

Когато зъбът падне, той оставя рана в тъканта на венците. А устата ви е топло, мокро място, което е благоприятна среда за много различни видове бактерии. Това означава, че когато загубите зъб, вие сте изложени на много по-висок риск от развитие на инфекция, отколкото ако този зъб остане непокътнат.

Не само, че инфекциите на венците могат да бъдат болезнени и неудобни, те също могат да доведат до заболяване на венците. Когато развиете заболяване на венците, тъканта на венците започва да се отдръпва, което може да доведе до още по-голяма загуба на зъби. Нещо повече, заболяването на венците е свързано с редица сериозни здравословни състояния, включително сърдечни заболявания и диабет. Това означава, че липсващият зъб не само излага на риск венците ви, но също така излага на риск цялостното ви здраве.

Зъбите ви могат да се разместят

Подмяната на липсващ зъб може да ви позволи да запазите идеалната си усмивка.

Зъбите ви естествено седят много близо един до друг – затова трябва да използвате конец за зъби, за да почиствате между тях. Когато загубите зъб, вие оставате с голяма празнина между съседните зъби. Това, което може да не осъзнавате, е, че с течение на времето тези съседни зъби ще започнат да се накланят или изместват в тази празнина.

Това преместване може да предизвика нещо като ефект на доминото. Зъбите, които са най-близо до празнината, започват да се накланят, създавайки повече пространство между тях и съседните им зъби. В крайна сметка съседните зъби започват да се накланят в това пространство и т.н. Преди да се усетите, правите ви зъби са криви. Неправилно подредените зъби са повече от козметичен проблем; те също могат да причинят главоболие и болка в челюстта. И на всичкото отгоре е по-трудно да почистите зъбите си, когато са неправилно подредени, което може да доведе до повече кариеси и загуба на зъби.

Ще загубите костна маса в челюстта си

Може да не го осъзнавате, но вашата челюстна кост се нуждае от стимулация, за да поддържа своята маса и форма. Костта получава тази стимулация от движението на вашите зъби. Когато загубите зъб, костта в тази област вече не получава стимулацията, от която се нуждае, и ще започне да губи маса.

С течение на времето загубата на костна маса може да доведе до промяна на формата на лицето ви. Освен това може да създаде нестабилност в челюстта ви, правейки я по-малко способна да поддържа останалите зъби.

Зъбните импланти са най-доброто решение за заместване на зъбите. Те могат да запълнят празнината, предотвратявайки инфекции и неправилно подравняване, а също така осигуряват стимулация за вашата челюстна кост. За да разберете повече за това дали зъбните импланти са подходящи за вас, запишете час за консултация.

 

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Защо не трябва да пренебрегвате липсващите зъби?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки