Какви са алтернативите на зъбните импланти?

Що се отнася до възможностите за заместване на зъби, много хора са съгласни, че зъбните импланти са най-добрият избор. Зъбните импланти изглеждат и функционират като истински зъби и помагат за предотвратяване на загуба на челюстна кост. Но всеки е различен и за някои пациенти зъбните импланти не са най-добрият избор. Те могат да бъдат противопоказани по медицински причини или просто да не се предпочитат от пациента. Ако имате нужда от смяна на зъб, важно е да разберете всичките си възможности. Разгледайте някои от алтернативите на зъбните импланти.

Зъбни протези за цяла уста

Протезите са една от алтернативите на зъбните импланти, с които много пациенти са запознати. Когато мислите за зъбни протези, вероятно си представяте протези за цяла уста – две протези, които са предназначени да заменят както горната, така и долната дъга на зъбите.

Зъбните протези за цяла уста са отличен избор, когато ви липсват всичките ви зъби или когато планирате да премахнете всичките си останали зъби поради повреда или заболяване. С вашите протези ще изглежда, че имате пълен набор от прави зъби. Въпреки че протезите са ефективна опция за заместване на зъбите, която ви позволява да дъвчете по-задълбочено, отколкото бихте могли само с венци или силно увредени зъби, те не ви позволяват да дъвчете толкова ефективно, колкото зъбните импланти или естествените зъби, така че диетата ви може да е малко ограничена .

Частични протези

Частичните протези са индивидуализирани, за да запълнят празнините в устата ви.

Частичните протези се използват, когато все още имате някои здрави зъби, но имате няколко зъба, които липсват и трябва да бъдат заменени. Зъбите на частичната протеза са прикрепени към пластмасова основа, проектирана да съответства на цвета на вашите венци, така че протезите да се сливат с другите ви зъби. Често този пластмасов материал покрива метална рамка и може да има метални куки, които се прикрепят към зъбите ви.

Частичните протези ви позволяват да говорите и да се храните по-лесно и са лесни за премахване за почистване. Частичните зъбни протези обаче понякога са неудобни и могат да бъдат по-малко стабилни от други опции за заместване на зъбите, което изисква по-чести поправки.

Фиксирани мостове

За разлика от пълните или частичните протези, фиксираните мостове са, както подсказва името, фиксирани на място. Вашият зъболекар ще използва специален вид свързващ материал, за да монтира моста в пространството и само вашият зъболекар може да премахне моста.

Тъй като мостовете са фиксирани на място, те могат да се усещат и функционират повече като естествени зъби и няма да се налага да се притеснявате, че мостът ви може да се разхлаби в устата ви. Това може да ви накара да се чувствате по-удобно, отколкото бихте се чувствали с протези. Също така не е необходимо да премахвате моста за почистване, което елиминира шанса да загубите моста или да го изпуснете и счупите – нещо, което може да се случи с протези.

От друга страна, фиксираният мост може да бъде по-труден за правилно почистване, защото не можете да го премахнете. И мостовете понякога могат да повредят съседните естествени зъби.

Важно е да обсъдите всичките си възможности за смяна на зъб с вашия зъболекар, за да можете да изберете най-добрия избор за вас. За да говорите със зъболекар за вашите възможности за смяна на зъб, насрочете консултация със Сагир Дент!
Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Какви са алтернативите на зъбните импланти?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки