КАК СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ВАШИТЕ ЗЪБНИ ИМПЛАНТИ?

След като бъдат хирургически поставени от обучен специалист, зъбните импланти могат да ви издържат цял ​​живот. Все пак трябва да предприемете няколко стъпки, за да сте сигурни, че вашите импланти — и устата като цяло — ще останат здрави.

По-долу има няколко начина, по които можете да защитите зъбните си импланти!

  1. Четкайте и почиствайте редовно.

Дори ако сте получили зъбни импланти в цялата уста, пак трябва да се грижите за венците си. Това включва четкането им с изключително мека четка за зъби и почистване с конец, ако е възможно. (Лесно е да се почистват с конец около единични импланти. Ако имате зъбни протези с пълна дъга, трябва да говорите с Вашия лекар за най-добрия начин да включите почистването с конец в рутината си.)

  1. Посетете всичките си планирани зъболекарски прегледи.

Всеки, включително хората, които са загубили всичките си зъби, трябва да посещават зъболекар поне два пъти годишно. В крайна сметка зъболекарите и техните екипи не фокусират вниманието си само върху зъбите. Те също така се концентрират върху това да помагат на пациенти като вас да поддържат оптимално орално здраве и да избягват проблеми като заболяване на венците, рак и други.. При всяко посещение вашият зъболекар ще се увери, че вашите зъбни импланти и коронки или протези изглеждат добре.

  1. Консултирайте се с вашия зъблекар ако имате притеснения

Когато се поставят от опитни клиницисти по имплантиране, зъбните импланти имат много висок процент на успех. Понякога обаче зъбните импланти могат да се провалят. Поради тази причина трябва незабавно да се свържете с вашия стоматолог, ако получите подуване около импланта, имплантът изглежда разхлабен, областта на импланта започне да изтръпва или боли, мястото на имплантирането мирише неприятно или забележите гной, излизащ от венците около импланта. Колкото по-рано уведомите Вашия лекар, толкова по-малък е шансът да загубите импланта.

  1. Яжте храните, препоръчани от вашия зъболекар след операцията.

След като тялото ви се излекува напълно от операцията за имплантиране, можете да ядете каквото искате. Дотогава следвайте диетичните инструкции на вашия стоматолог. Прилагането на твърде много сила върху нов имплант може да го отслаби и да удължи времето, необходимо за сливането му с челюстната кост. Не забравяйте, че имате цял живот да ядете твърди, хрупкави храни: можете да изчакате няколко месеца, за да дадете на импланта си необходимото време да се стабилизира.Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Как да се грижите за вашите зъбни импланти?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки