Импланти

Имплантирането на зъб е модерно и иновативно решение, което позволява да се реши проблем с липсващ зъб или липсващи зъби. Зъбният имплант представлява изкуствен зъб от високо качество, който внимателно се поставя в челюстните кости и замества изгубените зъби.

Имплантирането на зъби е процедура, която замества собствените корени на зъбите с винтови стълбове и предоставя трайно, функционално, устойчиво и ефикасно решение за повредени или липсващи зъби.

Индикации за лекуване на пациенти със зъбни импланти са:

  • пациенти с липса на единичен зъб;
  • пациенти с ограничени дефекти на зъбните редици;
  • пациенти с изразена непоносимост и невъзможност за носене на частични или тотални протези.

Денталният имплант се състои от 3 компонента:

  • имплант;
  • абатмънт;
  • коронка.

При поставяне на зъбния имплант се използва хирургичен водач. С негова помощ имплантът се разполага в оптималната за зъба позиция. Процесът на лечение с методите на имплантологията е продължителен и варира спрямо индивидуалните различия на пациентите. Най-общо периодът между първоначалния преглед до поставянето на короната може да бъде в рамките на 3 до 6 месеца.

Видове Зъбни импланти :

  • Базални импланти – представляват изкуствен титаниев корен, поставен в дълбоките кортикални части на костта, върху който се закрепват коронки.

Тези импланти изискват да бъдат натоварени веднага – в рамките на 3-5 дни, без отлагане. Затова те се наричат още „имедиатни базални импланти с корони за 3 дни“.

Прилагат се при пациенти с голяма резорбция на костта и при заместване на липсващи зъби на цели челюсти.

  • Класически импланти: двучастови титаниеви импланти, които представляват изкуствен титаниев корен, поставен в спонгиозната на костта, върху който се закрепват коронки.

При поставянето на тези импланти се изисква определен минимален обем кост, а при някои пациенти се наблюдава резорбция на костта, което налага костна аугментация.

Костната аугментация  представлява хирургична интервенция, при която се добавя изкуствена или естествена кост с цел увеличаване обема на костта.

В областта на горната челюст, в близост до синуса, най-често се налага повдигането на синусната мембрана чрез добавяне на кост-синус-лифт.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки