Как да поправите пукнат зъб?

 Ако сте като много от наши пациенти, вероятно сте имали пукнат зъб в някакъв момент – или поне сте мислили, че сте го имате. И така, какво лечение е налично за коригиране на пукнат зъб? Прочетете, за да разберете!

 

Как да разбера дали имам пукнат зъб?

С напредването на възрастта зъбите ни могат да започнат да имат малки линии или пукнатини по повърхността. Въпреки че това може да изглежда притеснително, често пъти те са просто повърхностни линии върху външния слой на зъба, които се развиват с течение на времето при нормално износване. Те не са сериозни, стига да не проникнат до вътрешната повърхност на зъба, наречена дентин.

Често обаче това притеснява пациентите.Така че, ако погледнете отблизо зъбите си в огледало и забележите малки, вертикални линии… не се притеснявайте! По правило, ако не чувствате болка или имате някакви симптоми, зъбът ви вероятно не се нуждае от лечение.

Ако имате пукнат зъб, може да забележите чувствителност или болка при захапване и дъвчене на храна. В по-тежки случаи ще боли постоянно, особено около венците, ако сегментът на зъба е разхлабен. Има различни видове напукани зъби и в зависимост от това колко дълбоко е увреждането, ние ще предложим определени възможности за лечение въз основа на вашата ситуация. Лечението може да бъде просто като корона, но в по-екстремни случаи напълно премахване на зъба.

Също така е важно да се отбележи, че напуканият зъб е различен от счупения зъб. Зъболекарите могат да открият пукнатина в зъба, като използват специален дентален инструмент, когато преглеждат зъбите. Можете също да откриете пукнатина, като напипате грапава повърхност на зъба с езика си. 

Разликата между напукан зъб и счупен зъб

Пукнат зъб

Напуканият зъб е най-често срещан при задните зъби, където се извършва по-голямата част от дъвченето. Всички степени на пукнатина могат да бъдат класифицирани като „Синдром на пукнатия зъб“. Обикновено пукнатият зъб ще изисква по-инвазивно лечение от счупен зъб. Ако пукнатината се простира извън повърхността на зъба, можем да предложим лечение на коренов канал и след това да поставим корона, която да покрие целия зъб. След това ще наблюдаваме възстановяването, за да видим как зъбът реагира, за да гарантираме, че пациентът се чувства комфортно с лечението.

Ето най-често срещаното лечение на пукнат зъб:

По-лек случай: зъбът ще изисква зъбна корона за покриване и възстановяване на щетите.

Среден случай: ако пукнатината се е разширила малко по-дълбоко в зъба, ние често ще я лекуваме, като извършваме процедура на кореновия канал, след което поставяме корона върху зъба, за да възстановим естетиката и функционалността.

Тежък случай: Ако пукнатината се е разширила дълбоко в зъба, вероятно ще трябва да извършим екстракция на зъб. Това е най-екстремната ситуация и ние винаги ще се опитваме да запазим естествените ви зъби и да поправим повредата, ако е възможно. Ако екстракцията е най-добрият план за лечение, зъбният имплант може да се използва за замяна на оригиналния ви зъб.

Счупен зъб

Счупен зъб се появява по-често в предните зъби. Повечето от нашите пациенти, които имат счупен зъб, са загрижени основно за естетиката и функционалността. Лечението на счупен зъб е нещо, което обикновено можем да поправим в рамките на един ден. Ще почистим мястото, след което ще залепим пломба с цвят на зъба към зоната, за да възстановим зъба естетически и функционално.

Специалният материал с цвета на зъба прави възстановяването да изглежда безпроблемно! Можем да съпоставим материала с вашите зъби почти перфектно, така че когато се усмихнете, никой дори не може да разбере, че ви е правена процедура. Що се отнася до храненето и здравината на реставрацията, всичко зависи от степента на повредата и позицията на счупването. След възстановяването е важно да бъдете по-предпазливи при хапването на по-твърди храни; докато реставрацията ще бъде здрава и функционална, изкуствените материали никога не са толкова здрави, колкото естествените зъби.

 

Като цяло, ако смятате, че имате напукан или счупен  зъб, ние ще работим с вас, за да намерим най-добрия план за лечение, който да помогне за облекчаване на болката и възстановяване на зъбите ви както функционално, така и естетически!

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Как да поправите пукнат зъб?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки