Възможно ли е да миете зъбите си твърде силно?

Миенето на зъбите два пъти на ден е важно за поддържане на зъбите ви чисти и здрави. Но знаете ли, че е възможно да миете зъбите си твърде силно? Твърде големият натиск, когато четкате, може да доведе до увреждане на венците ви, което не може да бъде отстранено без операция. Продължете да четете, за да научите признаците, че миете зъбите си прекалено силно, как да го предотвратите и какво да направите, ако забележите, че сте мили зъбите си твърде силно.

 

Признаци, че миете зъбите си твърде силно

 

Забелязали сте, че венците ви се отдръпват. Възможно е дори да сте забелязали промяна в линията на венците си. Отдръпването на венците е издайнически знак, че миете зъбите си твърде силно.

 

Зъбите ви се чувстват по-чувствителни. Може да забележите, че определени части от зъбите ви са по-студени или по-чувствителни от други части. Това е така, защото когато венците ви се отдръпнат, се оголват части от зъбите ви, които са били покрити до този момент.

 

Зъбите ви не са толкова ярки близо до венците. Под венците зъбите ви са с по-тъмен нюанс, защото тези подлежащи „коренови повърхности“ нямат емайл върху тях (емайлът е най-външният слой на зъбите ви, който действа като защитно покритие). 

 

Ако венците ви започнат да се отдръпват, зъбите ви ще изглеждат все по-малко и по-малко бели, колкото повече навлизате в повърхността на корена.

 

Как да предотвратите прекаленото миене на зъбите

 

Използвайте четка за зъби с мек или изключително мек косъм. Въпреки че някои хора обичат да използват четки за зъби със средни до твърди косми, те всъщност могат да повредят венците ви повече и да причинят рецесия на венците. Препоръчваме да използвате четки за зъби с по-мек косъм.

 

Дръжте четката си за зъби с три пръста. Това намалява натиска на четката за зъби върху венците ви. Не е нужно да натискате много силно, за да почистите зъбите си. Движенията, които използвате, а не натискът, ще почистят зъбите ви. Като позволите на върховете на космите да свършат работата, четкането ви ще бъде по-ефективно.

Използвайте електрическа четка за зъби. Когато се използват правилно, електрическите четки за зъби са чудесен начин за предотвратяване на увреждане на венците, тъй като ви позволяват просто да насочвате четката за зъби върху зъбите си. Все пак внимавайте да не използвате типичните движения за четкане напред-назад с електрическа четка за зъби, тъй като движенията, съчетани със силата на мотора, могат да износят венците. Просто водете четката и я оставете да свърши работата! Ако искате да научите повече, попитайте вашият зъболекар при следващото си посещение.

 

Какво да направите, ако смятате, че имате отдръпнати венци

 

Посетете вашия зъболекар. Вашият зъболекар ще прегледа венците ви, за да види степента на увреждането. В екстремни случаи може да се наложи да се консултирате пародонтолог, който може да присади тъкан на венците обратно към корените на вашите зъби и да възстанови усмивката ви в предишното й състояние.

 

Като цяло е важно да миете зъбите си два пъти на ден, но е също толкова важно да сте сигурни, че го правите по начин, който няма да навреди на венците ви! Говорете с вашия зъболекар, за да видите дали миете зъбите си по начин, който ще бъде най-полезен за цялостното ви орално здраве.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Възможно ли е да миете зъбите си твърде силно?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки