Лечение на коренови канали

Когато хората мислят за лечение на коренови канали, най-големият им страх е болката Това обаче не е така! Всъщност кореновите канали помагат за премахване на болката в зъбите и не са болезнена процедура.

 

Защо имам нужда от коренов канал?

Кореновите канали са необходими за отстраняване на бактерии и инфектирана тъкан от заразения корен на зъба. Извършването на терапия на кореновите канали предотвратява реинфекцията и може да помогне за спасяването на естествения зъб. Ако изпитвате някой от следните симптоми, кореновият канал може да бъде отговорът:

  • Силна болка при дъвчене или захапване
  • Обща травма на зъба, като счупен или напукан зъб
  • Продължителна чувствителност към горещо или студено 
  • Болка или пулсиране
  • Подути или нежни венци
  • Дълбоко гниене или потъмняване на венците

 

Какво се случва по време на лечение на коренов канал?

Лечението е подобно на рутинна зъбна пломба и не е болезнено. Често болката от зъба ви е по-лоша от самата процедура. Процедурата, при правилна анестезия, няма никаква болка!  

Вашият зъболекар ще започне с обезболяване на зоната. След това премахват възпаления или инфектиран нерв на зъба. След това зоната се запълва и запечатва, за да се предотврати повторна инфекция. 

 

Не позволявайте страхът ви от зъболекаря или лечението на кореновите канали да ви попречи да пропуснете преглед. Колкото по-дълго чакате, толкова повече болка ще изпитате и понякога може да доведе до загуба на зъба, ако не се лекува. Освен това рискувате по-голяма и влошаваща се инфекция.  

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Лечение на коренови канали

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки