Какви са компонентите на идеалната усмивка? 

Ако попитате хората какво според тях прави една усмивка перфектна, повечето биха отговорили прави бели зъби.

Правите зъби са важни. Но има много повече компоненти, които работят заедно за постигането на идеална усмивка.

Както всичко свързано с външния вид, красотата е в очите на наблюдателя. Това, което е привлекателно за един човек, може да не се счита за привлекателно за следващия. Въпреки това, в продължение на много години са проведени редица изследвания, за да се разкрият всички части, които работят заедно за перфектната усмивка. Ортодонтите използват науката и изкуството, когато проектират новата усмивка на пациента.

Прави, добре разположени зъби за брилянтна усмивка

Правите, равномерно разположени зъби без празнини са в основата на приятната усмивка. Няма значение дали устата ви е перфектна във всяко друго отношение, един своенравен зъб може да развали усмивката ви.

Много хора не харесват вида на зъбите си. Ъгълът на зъбите също влияе върху тяхната привлекателност. Не искате зъбите да са поставени твърде далеч назад или да стърчат.

Правилна захапка

Начинът, по който дъвкателните повърхности на вашите зъби се събират заедно, е от решаващо значение, защото оказва влияние върху вашите зъби, челюст, венци и шия. Правилната захапка е важна за правилното функциониране и здраве на устата, но и за естетиката. Срещата на горната и долната челюст се вижда, когато някои хора говорят и се смеят, така че искате те да изглеждат балансирани.

 Искрящо бели зъби

Оцветените или пожълтели зъби могат да развалят иначе привлекателната усмивка. За повечето хора техните горни предни зъби са най-светлите и най-ярките зъби, а горните странични зъби са с подобен цвят, но не толкова ярки. Кучешките зъби имат по-голяма наситеност на цвета от първия и втория предкътник, които са по-светли и по-ярки. Горните и долните зъби трябва да са с еднакъв цвят. За някой, който обмисля избелване на зъбите, трябва да се стреми към нюанс, който допълва цвета на косата и кожата им, вместо да се опитва да получи възможно най-белия нюанс.

Симетрия и баланс

Точно като лицето и тялото ви, дясната и лявата страна на усмивката трябва да бъдат балансирани. Средната линия на предните зъби трябва да е в средата на лицето, а предните зъби трябва да са симетрични. При някои хора с асиметрични лица обаче горната средна линия, която е поставена в общия поток на съществуващата асиметрия, може да бъде доста приятна. Линията на усмивка на горните зъби обикновено следва извивката на долната устна.

Централните зъби трябва да имат балансирано съотношение ширина към дължина. Ръбът на долните зъби трябва да е успореден на долната устна, когато се усмихвате. Дългите зъби също могат да направят усмивката ви да изглежда по-млада, защото годините дъвчене и износване намаляват дължината на нашите зъби.

Не забравяйте венците

Не само страхотно изглеждащите зъби са важни за идеалната усмивка. Венците действат като рамка около зъбите. Те трябва да бъде със здрав бледорозов цвят, а линията, където се срещат венците и зъбите, трябва да е гладка и равна. Трябва да има леко повдигане и спадане на гингивалната линия и в идеалния случай трябва да има 1-2 мм венци, които да се показват преди зъбите и линията на устните да започнат. Въпреки това много привлекателни хора показват значителни количества венец, когато се усмихват, толкова много фактори могат да окажат влияние.

Индивидът има значение

Усмивката не стои сама; трябва да вземете под внимание на кого принадлежи. Дори полът играе роля. Зъбите на жените са по-меки, гладки и по-заоблени в сравнение със зъбите на мъжете, които са квадратни и с по-малко изпъкнала форма. Обикновено можете да видите по-малко горни зъби при мъжете, отколкото при жените.

Дори личността може да бъде взета под внимание. Заострени, подобни на зъби кучешки зъби могат да създадат впечатление за по-агресивен характер от някой с по-закръглени, кучешки зъби.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Какви са компонентите на идеалната усмивка?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки