Какво е естетична стоматология?

Съвременната eстетична стоматология може да ви помогне, ако не сте доволни от начина, по който изглежда усмивката ви. Обичайните процедури включват избелване на зъбите, фасети, пломби и импланти. Въпреки че не е абсолютно необходима интервенция, естетичната стоматология може да ви помогне да се чувствате по-уверени в усмивката си.

Естетична стоматология – какво е това?

Естетичната стоматология е разработена в отговор на желанието за красив дизайн на усмивката. Особено вдъхновена от необходимостта от съвършенство, тази област на денталната медицина претърпя огромен ръст на популярност през последните години.

Естетичната стоматология се фокусира върху подобряването или възстановяването на външния вид на зъбите на човек, като обръща внимание на фактори като размер на венците, форма, цвят, подравняване и др. С помощта на този процес зъбите могат да бъдат преформатирани, формата им може да бъде променена, празнините могат да бъдат запълнени и увредените зъби могат да бъдат възстановени. Козметичната стоматология може да предложи много, от малки корекции до значително подобряване на външния вид.

Какво отличава естетичната стоматология от обикновената стоматология?

Въпреки че и двете са дентални специалности, общата стоматология и естетичната стоматология имат различна цел. Общият зъболекар може да лекува зъбите, има опит в извършването на всички основни стоматологични процедури, например: запълване на зъбни кухини, почистване и полиране на зъби, основно изваждане на зъби.

Естетичната стоматология обаче е по-умела и предлага процедури като избелване на зъбите, които придават на зъбите по-естествен вид. Но както в общата стоматология, така и в естетичната стоматология зъболекарят трябва да е квалифициран и да познава всички основни и трудни лечения.

От естетичните зъболекари се изисква допълнително обучение. Ако естетичният зъболекар се готви да направи операция за избелване на зъбите, той трябва же да е наясно с метода за почистване на зъбите.

Причини да се подложите на естетични стоматологични процедури

Има няколко причини, поради които можете да посетите естетичен зъболекар, като например:

  • Зъбен кариес
  • Повредени зъби
  • Неравномерни зъби
  • Криви зъби
  • Оцветяване на зъби
  • Липсващи зъби

 

Говоренето и храненето могат да бъдат затруднени за тези, чиито зъби са напукани, гниещи, неправилно подредени или оцветени. Други може да изпитат по-ниско самочувствие поради проблеми със зъбите.

 

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Какво е естетична стоматология?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки