Избелване на зъби

Най-честите причини, които водят до необходимост от избелване на зъби, са:

  • Оцветяване, причинено от различни изкуствени оцветители;
  • възрастта на пациента;
  • генетични оцветявания.

Преди избелване е задължително зъбите да са почистени добре и полирани в стоматологичен кабинет. Пациентът не бива да има непоправени кариеси.

Избелването на зъбите бива:

  • Домашно избелване: Домашното избелване изисква изработка на индивидуални шини. Запълнени с малко количество избелващ гел, те се поставят върху зъбите за 4-8 часа на денонощие. Най-често тези шини се носят по време на сън. В този случай избелването отнема 10 до 20 дни и е изцяло под контрол на пациента. Използват се ниски концентрации, които са безопасни за тъканите в устата.
  • Професонално избелване: При професионално избелване в дентален кабинет цялата процедура се извършва в рамките на 30-60 минути. Под контрол на стоматолога се изолират меките тъкани. Трайността на избелването и цвета на зъбите е 2-3 години, ако не се правят последващи поддържащи процедури. За да се запази ефекта, периодично могат да се носят шини с избелващ гел с ниска концентрация.

Единствените усложнения, които могат да съпътстват избелването, са леко възпаление на венците и увеличена чувствителност на зъбите. И двете състояния са временни и изчезват напълно след процедурите.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки