Зъбни коронки

Зъбната коронка представлява “шапка “, която изцяло покрива видимата част на зъба. Коронката има за цел да възстанови неговата форма, функция и естетика.

Подготовка: Зъбите се изпиляват прагово, като разрушените зъби се изграждат и след това се подготвят за коронка. В зависимост от случая, при някои зъби може да се наложи и обработване на кореновите канали.

Видове зъбни корнки, в звисимост от материала, от който те се изработват:

 • Циркониеви корони: представляват зъбно възстановяване, при което металът е заменен от бяла циркониева сплав. По този начин се елиминира недостатъка на металокерамиката, а именно:
 1. алергична реакция към метали;
 2. нежелано оцветяване на венеца, предизвикано от окисляването на металния компонент.

Цветът на протезата съвпада напълно с нюанса на естествения зъбен емайл. Тъй като материалът се характеризира с повишена твърдост и здравина, циркониевите коронки се поставят не само в предната част, но и върху зъбите с дъвкателна функция.

Кога нашите специалисти препоръчват поставяне на циркониева корона на пациент?

 1. при възстановяване счупени или силно износени зъби;
 2. при деформирани или силно обезцветени зъби;
 3. при покриване на зъбни импланти.
 • Металокерамични корони: те са класическо лечебно средство. Короната ще оправи  естетичния дефект в по-ниска степен от цирконовите във фронталния участък, но за по-дисталните зъби ще бъде отличен избор. Също така за възстановяване на  изгубените функции на зъба тя ще предотврати последващото му унищожаване.

Модерната металокерамична коронка е изработена в съчетание от керамика и метал, който може да бъде благороден или пък не, но задължително хипоалергенен, за да се гарантира безопасност за здравето на пациента.

 • Фасети: те представляват частични керамични коронки, които обхващат предната повърхност на зъбите. Могат да се поставят на различен брой зъби, в зависимост от клиничния случай. Най-често се поставят на първите шест фронтални зъба.

Фасетите са подходящо решение за всички, които искат да променят в някаква степен усмивката си, но предпочитат да избегнат изпиляването на зъбите и поставянето на керамични корони. Фасетите могат да се поставят с еднакъв успех както върху витални, така и върху девитализирани зъби.

Фасетите се изработват от порцелан в зъботехническата лаборатория по предварително снет отпечатък от подготвените зъбни редици. Готовата фасета се залепва за зъба с помощта на композитен цимент, който гарантира дълготрайността на възстановяването.

С тези фини конструкции се постигат успешни резултати в премахване на:

 1. разстояния между предните зъби;
 2. нежелани оцветявания на зъбите;
 3. индивидуални желания на пациентите за естетическа корекция на нарушения в цялата фронтална част.

Видими резултати

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки