Бондинг

Бондингът е процедура, при която към твърдите зъбни структури се добавя фотополимер, който се фиксира само чрез адхезивни сили чрез “залепяне”, без да има механични или други ретенции, които да задържат материала допълнително.
 
  • Повърхността на зъба се обработва с киселина, която създава малки пори в структурата му. Бондът представлява течен фотополимер, който навлиза в порите на зъба и се втвърдява на синя светлина.
 
  • Така фотополимерът се “закотвя” върху зъбната повърхност. Върху обработената повърхност се се моделира и естетичното възстановяване с фотополимер.
   
  • Бондингът е алтернатива на ортодонтското лечение при затваряне на нежелани разстояния между зъби, които иначе имат правилна позиция в зъбната дъга. Той е бърз, евтин и безболезнен. При повдигане на височината на зхапката с коронки в задните зони при резците, с бондинг може да се постигне и увеличаване на височината на зъбите.
 
  • Недостатъците на бондинга са относителни и са свързани с по-малката здравина на фотополимерите, в сравнение с тази на фасетите. С течение на времето, при бондинга може да се наблюдава преоцветяване или намаляване на блясъка.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки