Кога детето ми може да започне да използва обикновена паста за зъби?

Докато миенето започва на една година или след появата на първия зъб, много родители са любопитни кога могат да прехвърлят децата си от детска паста за зъби без флуор на обикновена паста за зъби за възрастни. Типът паста за зъби, която детето трябва да използва, зависи най-вече от това кога детето се чувства удобно да изплюе цялата паста за зъби и вече не я поглъща. За тяхната безопасност не карайте детето си да преминава на паста за зъби с флуор, докато не може да плюе.

Въпреки че няма конкретна възраст или краен срок за смяна, много деца са готови да сменят пастата за зъби около шестгодишна възраст. Говорете с вашия детски стоматолог за предложения, свързани конкретно с вашето дете, тъй като те може да са в състояние да посъветват време за смяна или да предоставят полезни съвети, за да гарантирате, че детето ви започва да има положителни навици за орално здраве.

Правилно четкане за деца

От една възраст или когато поникне първият им зъб, миенето без паста за зъби е напълно приемливо и предотвратява проблеми със зъбите причинени от бебешко шише. Децата никога не трябва да спят с него, а родителите трябва да се опитат да предотвратят залъгалките или бутилките да се превърнат в продължителен навик.

От 2-5-годишна възраст се препоръчва количество с размер на грахово зърно несъдържаща флуорид, безопасна за деца паста за зъби. Вашето дете ще се нуждае от помощ при миенето на зъбите и трябва да му напомните да изплюе пастата за зъби. Насочвайте детето си към правилните техники за четкане, за да предотвратите кариес в ранна възраст. Както бе споменато по-горе, детето ви може да премине към паста за зъби с флуор, след като вече е в състояние да плюе след миене.

Независимо от възрастта, всички деца трябва да мият зъбите си по два пъти на ден. Това предотвратява разпадането на зъбите и поддържа тъканта на венците здрава. Уверете се, че детето ви посещава зъболекаря си редовно поне на всеки шест месеца, за да наблюдава растежа, развитието и цялостното орално здраве.

Ако имате въпроси относно оралното здраве на вашето дете, обадете ни се или запишете час!

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Кога детето ми може да започне да използва обикновена паста за зъби?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки