5 често срещани погрешни схващания за детските зъби

Родителите често задават въпроси за неща, които са чули в медиите и за които не са сигурни. Ето някои от тези често срещани погрешни схващания, за да откриете истината за здравето на зъбите на вашето дете!

 

„Децата трябва сами да си мият зъбите веднага щом могат“

 

Децата не могат ефективно да мият зъбите си, докато не могат сами да завържат обувките си. Дори тогава може да се нуждаят от вас, за да им помогнете да измият далечните задни зъби. Най-добре е да ги наблюдавате, докато започнат да се четкат сами, за да можете да им покажете изграждането на добри навици.

 

„Сокът е здравословен избор“

 

Въпреки че сокът може да изглежда като здравословен, защото е направен от плодове, той е с много високо съдържание на захар и допринася за кариеса при децата. Също така, няма значение дали сокът е разводнен или не; дори 99% вода с 1% сок е толкова лошо, колкото обикновения сок. Същото важи и за млякото, което НЕ трябва да се дава на децата непосредствено преди лягане (освен ако не се мият веднага след това).

 

Опитайте се да не позволявате на детето си да пие нищо друго освен вода през целия ден. Ако искат да пият сода, сок или мляко, трябва да ги пият със закуски и в рамките на 20 до 30 минути. Това е така, защото всеки път, когато ядете, рН в устата ви става по-киселинно и създава чудесна среда за образуване на кариес… колкото по-често ядете през деня, толкова по-често зъбите ви стават по-уязвими, защото отнема известно време за рН за коригиране след хранене.

 

По принцип добрите закуски за деца включват сирене, фъстъци и зеленчуци. Не се препоръчват сушени плодове и всякакви въглехидрати като крекери, защото са с високо съдържание на захар. Добро правило, което трябва да следвате, е да избирате добри закуски, като проверявате етикетите за ниско съдържание на захар.

 

„Млечните зъби не са важни, защото рано или късно падат“

 

Млечните зъби са много важни, защото ако получат инфекции от кариеси, те могат да засегнат зъбите на възрастните, които се образуват под тях, и да причинят болка и подуване. Те също са необходими до 12-13-годишна възраст, за да задържат пространството, така че постоянните шестгодишни кътници на вашето дете да не се движат напред и да блокират влизането на другите зъби… това би причинило много повече проблеми, отколкото една пломба! Като цяло, колкото по-здрави са млечните зъби, толкова по-вероятно е възрастните зъби на вашето дете да бъдат здрави, защото ако то не започне с добри навици сега, тези лоши навици ще се пренесат в зряла възраст.

 

„За детето ми е най-важно да си мие зъбите, когато се събуди.“

Най-важното време за вашите деца да мият зъбите си е точно преди лягане. След като зъбите им бъдат измити, не им позволявайте да ядат или пият нищо освен вода. Ако частици храна и захар седят върху зъбите цяла нощ, зъбите на вашето дете могат да развият зъбен кариес още по-бързо. Четкането през нощта е по-важно от миенето сутрин и това важи за всички. Миенето два пъти на ден остава препоръката… Не забравяйте да миете през нощта, за да запазите зъбите си, и сутрин, за да запазите приятелите си!

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

5 често срещани погрешни схващания за детските зъби

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки