Флуоризация

Флуорът е химичен елемент, необходим за правилното изграждане и минерализация на зъбите и костите още от ранна детска възраст. Този микроелемент се открива в естествен вид в различни природни и водни източници.

По време на образуването на зъбния емайл, флуорният йон се свързва с образувания от калций и фосфор минерал – хидроксиапатит и се превръща в флуор-хидроксил-апатит. Този минерал прави костите и зъбите по-здрави и служи като силна бариера срещу бактериите. При недостатъчна концентрация на флуор емайлът отново става по-слаб. Тогава бактериите, съдържащи се в слюнката и в зъбната плака бавно започват да разграждат хидроксиапатита до образуването на кариес.

След раждането флуорът навлиза по естествен вид в детския организъм чрез майчината кърма. НВ по-късна възраст си го набавяме чрез прием на минерална вода, чрез хранителни добавки, съдържащи флуор, чрез храната или чрез пастата за зъби, обогатена с флуор.

Флуорната профилактика се разделя на два вида ендогенна и екзогенна. Като съответно ендогенната флуорна профилактика влияе преди и по време на пробива на зъбите, а екзогенната след техният пробив.

Екзогенната профилактика се осъществява чрез директен контакт на флуорните йони с емайла на зъба. Тя бива два вида  – за професионално кабинетно и за домашно приложение.

В домашни условия профилактиката се осъществява вкъщи с помощта на пасти за зъби съдържащи флуор , дъвки и вода за уста .

Професионалното кабинетно флуориране на зъбите представлява покриване на зъбните повърхности със специален лак или гел и протича в следната последователност:

  • Почистване на зъбите на детето от наличната зъбна плака;
  • Промиване на зъбите с вода и подсушаването им;
  • Поставяне на екартьор, слюносмукател и памучни ролки, с цел изолиране на работното поле;
  • Нанасяне на флуорния лак по всички зъби, на всяка една повърхност и изчакване 10 минути до пълното му изсъхване.

След края на процедурата е добре да не се приемат храни и напитки в рамките на 1 час и да се избягва миене на зъбите за период от 6 часа.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки