КАК ПУШЕНЕТО СЕ ОТРАЗЯВА ВЪРХУ ОРАЛНОТО ЗДРАВЕ?

Въпреки че е общоизвестно, че тютюнопушенето е сериозен риск за цялостното здраве на човека, много хора все още не осъзнават преките щети, които пушенето причинява на тяхната уста, венци и зъби. Това включва и вейпинга и електронните цигари. Освен козметични проблеми като пожълтяване или оцветяване на зъбите, натрапчивият навик за пушене е много вероятно да доведе до тежко заболяване на венците, което отслабва имунната ви система и е една от най-честите причини за рак на устата.

Как пушенето съсипва вашето орално здраве

Пушенето оцветява зъбите и може да причини притъпено усещане за вкус и мирис. Това убива удоволствието от храната бавно с течение на времето. Наличието на по-малка чувствителност към вкуса може също да насърчи лоши хранителни навици, тъй като екстремните вкусове, които са сладки или кисели, могат да бъдат много вредни за зъбите.

Пушенето води до заболяване на венците. Пушачът има два пъти по-голям риск от развитие на заболяване на венците в сравнение с някой, който не пуши. Заболяването на венците е най-честата причина за загуба на зъби при възрастни.

Пушенето затруднява заздравяването на венците ви след стоматологична процедура поради липса на кислород в кръвта. В резултат на това много лечения на заболявания на венците не са ефективни.

Тютюнопушенето отслабва имунната система на организма, затруднявайки борбата с инфекцията на венците. След като заболяването на венците премине в пародонтоза, няма връщане назад.

Тютюнопушенето не само причинява рак на белия дроб и гърлото, но е и една от основните причини за рак на устата.

Ако заболяването на венците не се лекува, това ще доведе до гниене и евентуална загуба на зъби.

Единственият лек за пародонтозата е да се премахнат всички естествени зъби, като по този начин се премахне източникът на болестта.

Как може да се предотврати заболяването на венците?

Мийте зъбите си два пъти на ден.

Почиствайте с конец ежедневно и правилно, за да премахнете плаката.

Посетете зъболекар за редовни прегледи и професионално почистване.

Откажете пушенето. Превърнете отказването в приоритет. Колкото по-дълго чакате, толкова повече щети ще бъдат нанесени.

Когато превенцията не е опция

Всички знаем, че не всички заболявания на венците са причинени от тютюнопушене. Много от нашите пациенти имат неизбежни проблеми със заболявания на венците, свързани с генетиката, други заболявания, струпване на зъби и обикновено не са научени на важността на добрите навици за грижа за устната кухина като дете. Каквато и да е причината за заболяването на венците, това не е нещо, от което да се срамувате и абсолютно не е нещо, с което трябва да живеете вечно.

Ако тютюнопушенето е повлияло сериозно на здравето на устната кухина за вас или някой важен за вас, обадете ни се, за да обсъдим вашите възможности. 

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Как пушенето се отразява на оралното ви здраве?

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки