Профилактика на зъбни заболявания: Съвети за здрава усмивка

Здравето на нашите зъби е от съществено значение за общото ни добро самочувствие и увереност. В този материал ще разгледаме някои от най-честите зъбни заболявания и ще ви предоставим ценни съвети как да ги предотвратите.

 

Кариеси – Неприятните гости в устата ни

Кариесите са един от най-честите зъбни проблеми. Те се развиват, когато киселини, произведени от бактериите в устата, атакуват емайла. Профилактиката на кариеси включва редовно четене на зъбите със специални паста за зъби със флуорид, използване на конец за зъби и ограничаване на консумацията на захарни храни и напитки.

 

Пародонтални заболявания

Венците играят важна роля за здравето на зъбите ни. Пародонталните заболявания, като гингивит и пародонтит, засягат венците и поддържащите зъбите структури. Редовната устна хигиена, използването на води за уста и редовни дентални прегледи са ключът за предотвратяване на тези заболявания.

 

Зъбен Камък

Зъбният камък е твърда налея, която се формира, когато плаката остарява и минерализира. Това може да доведе до възпаление на венците и пародонтални заболявания. Редовното професионално почистване при зъболекар, както и редовната употреба на почистващи продукти, помагат да се предотврати този проблем.

 

Избелване на Зъби 

За мнозина белите зъби са символ на здраве и красота. Избелването на зъби е популярен начин да се подобри външният вид на усмивката. За да запазите избелените зъби дълго време, избягвайте тютюнопушене и употребата на пигментирани храни и напитки.

 

С редовна и правилна грижа за устната кухина и редовни посещения при зъболекар, вие можете да се насладите на здрава и красива усмивка през целия си живот. Не забравяйте, че предотвратяването на зъбни заболявания е по-добре и по-лесно, отколкото тяхното лечение.Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Профилактика на зъбни заболявания: Съвети за здрава усмивка

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки