Процедури по кореново лечение на зъби

Кореновото лечение на зъби е важна стоматологична процедура, която се извършва, за да се предотврати загубата на зъба и да се спаси зъбната коренова система. Ето какво трябва да знаете за тази процедура:

Необходимостта за кореново лечение

Кореновото лечение на зъби става необходимо, когато зъбът е сериозно увреден от кариес, травма или инфекция. Ако инфекцията достигне кореновата система, тя може да причини болки и възпаление, ако не се лекува навреме. Без кореново лечение, може да загубите зъба, а инфекцията може да се разпространи към съседните зъби и тъкани.

Процедурите за кореново лечение: Кореновото лечение на зъби включва няколко важни стъпки:

  • Диагноза и подготовка: Стоматологът ще направи рентгенов снимка, за да определи състоянието на зъба и кореновата система. След това се извършва местно обезболяване, за да се осигури безболезнената провеждане на процедурата.
  • Отваряне на корена: Стоматологът отваря зъба, за да получи достъп до кореновата система.
  • Почистване и изплакване: Кореновата система се почиства от инфекция и повредени тъкани.
  • Пълнене: След почистване, кореновата система се пълни със специален материал, който я запълва и я предпазва от бъдещи инфекции.
  • Пломба: Зъбът се пломбира или коронира, за да се възстанови неговата структура и функционалност.

Кореновото лечение може да спаси зъба и да предотврати нуждата от изваждане. След процедурата, зъбът обикновено възвръща своята функция и визия. Важно е да спазвате указанията на своя стоматолог за поддръжка и грижа след кореновото лечение.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Процедури по кореново лечение на зъби

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки