Как да предпазим зъбите от кариеси

Кариесът е един от най-честите зъбни проблеми, с които се сблъскват много хора. Но с правилната грижа и предпазни мерки, можете да запазите зъбите си здрави и да предотвратите развитието на кариеси. 

В този пост, ще ви предложим няколко съвета и препоръки за предпазване на зъбите от кариес.

  • Редовно мийте зъбите си:

Не е изненадващо, но редовното и правилно миене на зъбите е основата за предпазване от кариеси. Мийте зъбите си поне два пъти на ден – сутрин и вечер, след хранене. Уверете се, че използвате правилната техника на миене и не забравяйте да почистите и задната част на зъбите.

  • Използвайте флуоридна паста за зъби:

Флуоридните пасти за зъби са ефективни при предпазването от кариеси. Флуоридът помага да се укрепят зъбните емайли и предотвратява разрушаването им от киселини, които се образуват от бактериите в устата. Изберете качествена флуоридна паста за зъби и я използвайте редовно.

  • Ограничете консумацията на захар и въглехидрати:

Захарта и въглехидратите са основният източник на храна за бактериите в устата, които произвеждат киселини, водещи до разрушаване на емайла. Ограничете консумацията на сладки и захарни храни, както и напитки, с високо съдържание на захар. 

  • Редовни посещения при зъболекар:

Редовните посещения при зъболекар са от съществено значение за предпазването на вашето орално здраве.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Как да предпазим зъбите от кариеси

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки