Съвети за грижа след изваждане на зъб

След като сте извадили зъб, важно е да отделите специална грижа за устната си кухина. Ето няколко съвета как да направите този процес по-лесен и по-бърз:

  • Спазвайте инструкциите на своя зъболекар: Първият и най-важен съвет е да слушате и спазвате инструкциите на своя зъболекар. Той ще ви дадае конкретни указания за грижа след изваждане на зъба.
  • Почивка: Отпуснете се след процедурата. Избягвайте физически натоварвания и студени напитки в първите няколко часа след изваждането.
  • Използвайте лед: За да намалите оток и болка, приложете студен компрес върху бузата на засегнатата страна.
  • Внимание към храната: Преустановете твърдата и гореща храна в първите няколко дни. Заменете с мека, студена или леко затоплена храна.
  • Спазвайте оралната хигиена: Продължете да миете зъбите си след изваждането, но бъдете нежни и избягвайте чувствителното място.
  • Внимавайте с пушенето: Ако пушите, опитайте да спрете за няколко дни. Димът може да забави процеса на заздравяване.
  • Внимавайте с алкохола: Избягвайте алкохола след процедурата, тъй като той може да предизвика кървене.
  • Следете отока: Отокът е нормална част от процеса на изваждане на зъби, но ако забележите необичаен оток, болка или други неудобства, свържете се със своя зъболекар.

Помнете, че вашият зъболекар е най-добрият източник на съвети и информация за грижата след изваждане на зъб. Следвайте техните инструкции и практикувайте отличната орална хигиена, за да осигурите бързо възстановяване и здраве на устната си кухина.

Споделете статията с приятели

Вашият лекар

д-р Хасан Сагир

Зъболекар (Стоматолог), Протетик
Д-р Хасан Сагир е стоматолог с над 25-годишен опит в гр. София.

През годините, д-р Сагир се утвърждава като незаменим специалист в областта на протетичната и естетична стоматология (поставяне на керамични коронки и/или фасети), разполага с богат опит в лечението на коренови канали и оралната хирургия. От 2008 г. работи с ендодонтската система PROTAPER за ръчно и машинно обработване на канали и релечение. Извършва лечение и профилактика на стоматологични заболявания, обстоен преглед и установяване на орален статус при деца и възрастни пациенти.
Разбери повече

Съвети за грижа след изваждане на зъб

За да осигурим най-добрито изживяване, ние използваме технологии като бисквитки за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието с тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да повлияе неблагоприятно на определени характеристики и функции. Приемам

Поверителност& Бисквитки